Gore houdt hoop na uitspraak Hof

Het Supreme Court van Florida heeft opdracht gegeven zo snel mogelijk de `blanco' stemmen te hertellen in de hele staat. De uitspraak betekent dat de Democratische kandidaat Gore hoop houdt op het presidentschap.

De Republikeinse presidentskandidaat Bush heeft het federale Hof van Beroep in Atlanta gevraagd met spoed iedere hertelling te verbieden. Dit in afwachting van een nieuwe uitspraak van het federale Hooggerechtshof in Washington. Mocht ook dat geen uitkomst brengen, dan beslist het Congres in januari wie de nieuwe president wordt.

Gore's campagneleider Daley noemde de uitslag ,,een overwinning voor eerlijkheid en controleerbaarheid''. James Baker, de coördinator in Florida van Bush, sprak van ,,een verdrietige dag voor de democratie''. Zijns inziens was het vonnis van het hoogste hof in Florida ,,in strijd met de Amerikaanse grondwet en de wetten van Florida''. De Bush-campagne meent de verkiezing in Florida bij iedere telling en hertelling te hebben gewonnen.

Het Supreme Court van Florida was sterk verdeeld bij het bereiken van zijn uitspraak: drie van de zeven rechters, onder wie de president van het hof, tekenden een minderheidsopinie. Het vonnis reduceerde de voorsprong van Bush in Florida met onmiddellijke ingang van 537 tot 154 stemmen. De al getelde maar door de staat Florida niet meegerekende `blanco' stemmen in Miami Dade en Palm Beach werden alsnog geldig verklaard.

Advocaten namens Gore eisten gisteravond in Tallahassee, de hoofdstad van Florida, dat onmiddellijk zou worden begonnen met de handmatige hertelling. Dat kan omdat alle stemmen uit de omstreden kiesdistricten Palm Beach en Miami Dade al in het gerechtsgebouw beschikbaar zijn. Het hof droeg de rechter wiens vonnis werd vernietigd, op de telling te leiden.

De bewuste rechter, N. Sanders Sauls, die maandag oordeelde dat Gore ten onrechte de `officiële' verkiezingsuitslag in Florida aanvecht, verschoonde zich gisteravond echter.

Er was niet onmiddellijk een andere rechter beschikbaar om de telling te leiden. Die taak is omvangrijk, want niet alleen droeg het hof hertelling van de door de stemmachine als `blanco' afgedane negenduizend stemmen uit Miami Dade op. Ook de `blanco' prikkaartstemmen uit de rest van Florida moeten alsnog handmatig worden geteld. Dat zijn er naar schatting 180.000, verdeeld over ten minste 27 kiesdistricten met ouderwetse prikstemmachines.

analyse: pagina 5

    • Marc Chavannes