Geld terug?

Cabaretier en seizoenkaarthouder van Ajax Youp van 't Hek eist zijn geld terug voor twee thuisduels die de club op de eigen, slecht bespeelbare grasmat afwerkte. Begrijpelijk?

Wessel Weezenberg, jurist van de Federatie Betaald Voetbal Organisaties: ,,Het is moeilijk te zeggen of Van 't Hek in zijn recht staat. Dat heeft te maken met de voorwaarden die Ajax aan de kaartverkoop heeft gesteld. Als je van mening bent dat er iets niet in de haak is bij je club, moet je geen seizoenkaart kopen. Van 't Hek hoeft toch niet naar Ajax? De slechte staat waarin de grasmat van Ajax verkeert is een probleem waar het hele bestuur van de club al tijden over nadenkt. Van 't Hek genereert aandacht over de rug van Ajax, dat is erg jammer. Wat er gebeurt als een geblesseerd geraakte speler zijn beklag doet over het veld van de Amsterdam Arena? Dan treedt het regresrecht in werking. Een speler kan dan een zaak tegen Ajax aanspannen, maar of die voetballer dan een schadevergoeding krijgt, valt te betwijfelen. Op elk veld kun je een blessure oplopen.''

Gérard de Nooijer, speler van SC Heerenveen die zondag tijdens de uitwedstrijd tegen Ajax geblesseerd uitviel in Voetbal International: ,,Het is een schande dat je op zo'n veld moet spelen. Je hebt geen grip, je kunt niet afzetten waardoor je iedere keer wegglijdt. Het maakt ook niet uit op welk type voetbalschoen je speelt. Rubbers, pinnen, je gaat onherroepelijk op je bek. Daarom moet het verboden worden erop te spelen. Je zag het aan mij, ik glij weg en verdraai mijn linkerknie. Eigenlijk zouden wij als spelers een standpunt moeten innemen. Als het veld er bijligt zoals zondag, dan moeten we gewoon zeggen: `We spelen niet.' Laat ze eerst maar eens zorgen voor een fatsoenlijk bespeelbaar veld.''

Sef Vergoossen, trainer Roda JC: ,,Ik kijk vreemd aan tegen de actie van Van 't Hek. Als ik naar autoraces kijk en ik zie olie op het parcours, dan kan een auto uit balans raken. Als ik naar het schaatsen ga, kan er ook iets misgaan. Moet je dan meteen geld terug gaan eisen? Aan de andere kant hebben toeschouwers in een voetbalstadion recht op een goed veld. Bij de bouw van nieuwe stadions komt het niet zelden voor dat een grasmat te weinig licht krijgt en te veel stoffen worden gebruikt die het veld niet ten goede komen. Ook slechte weersomstandigheden en een té snelle ingebruikname van een nieuw stadion doen afbreuk aan de grasmat. Ik verwacht echter niet dat Ajax-supporters het voorbeeld van Van 't Hek volgen.''

Willem Veenman, voorzitter supportersvereniging Feyenoord: ,,De eis van Van 't Hek maakt het veld van de Arena op de korte termijn ook niet beter. Aan de andere kant begrijp ik hem wel: als fervent Ajax-supporter ziet hij de ene na de andere speler uitglijden in zijn eigen stadion. Feit is dat de Arena een gevaarlijke grasmat heeft waarop spelers snel blessures oplopen. Mijns inziens moet niet Van 't Hek, maar de KNVB maar eens ingrijpen. In Zeist moeten ze richtlijnen omtrent voetbalvelden opstellen: wanneer mag er niet gespeeld worden, wanneer wel? Als dan blijkt dat op het gras van de Arena niet gespeeld kan worden, moet Ajax misschien maar uitwijken naar het Olympisch Stadion.''

Jos Vaessen, voorzitter Vitesse: ,,De Arena is een vernieuwend stadion wat bouw en uitstraling betreft. De grasmat was van begin af aan een bron van zorg, waardoor Vitesse besloot om bij de bouw van een eigen onderkomen de zaken anders aan te pakken. Dat heeft geresulteerd in de komst van een mobiele grasmat van uitstekende kwaliteit. Het lijkt me niet dat de actie van Van 't Hek leidt tot een betere grasmat. Van 't Hek berokkent met zijn commentaar de club schade. Daarom betwijfel ik of Van 't Hek wel een Ajax-fan is, want die roepen zulke dingen niet over hun eigen stadion.''

Bart Latuheru, speler NEC: ,,De actie van Van 't Hek is ludiek van opzet, maar ik denk niet dat in zijn kielzog andere Ajax-supporters geld terug gaan vorderen. Ajax heeft niet bewust een slechte grasmat neergelegd in het eigen stadion. Daarom kan ik me ook moeilijk voorstellen dat Van 't Hek zijn proefproces tegen Ajax zal winnen. Toen ik met NEC in Amsterdam speelde, was het veld erg glad. Ik begrijp de actie van Van 't Hek, maar Ajax kan niet beticht worden van nalatigheid.''

    • Marcel Abrahams