Europese munt

Volgens mij is de bizarre notatiewijze van de euro een bron van onrust en daardoor grotendeels de oorzaak van het imagoprobleem van onze Europese munt. Tot en met mei 1998 was de wereld overzichtelijk. Toen was een gulden nog een gulden. De dollar steeg of daalde, maar dat was alleen van belang voor internationale reizigers en handelaren. Toen kwam de euro. Het is niet te geloven, maar niet de euro werd het uitgangspunt, doch de dollar en deze was en bleef een dollar. De euro ging stijgen of (voornamelijk) dalen.

Toch is de oplossing zo eenvoudig: laat de euro een euro worden en blijven, met name in de financiële pers. Vanaf dat moment is alles normaal en zoals het hoort. De dollar gaat dan weer stijgen en dalen en de burgers weten dat hun ene euro gewoon één euro blijft. In concreto betekent dit dat de koers van de dollar bij de introductie van de euro E 0,85 was en inmiddels (via een top vorige maand van E 1,21) vandaag op E 1,14 staat.

En buiten euroland fluctueert de euro, zoals iedere normale vreemde munt.