Een ongehoorde 2000

Door het jaar heen wordt uw verslaggever overspoeld met allerhande bridgeproducten. Met de kerst in aantocht selecteerde ik een bridgeprogramma en vier boeken die ik de moeite waard vond.

Eerst de boeken. Maar liefst twee verschenen er over Geir Helgemo. Dat werd tijd, want de jeugdige Noor speelt al jaren de sterren van de hemel en won, behalve de wereldtitel, zo'n beetje alles wat los en vast zat. Een van zijn partners, Geo Tislevoll, schreef Helgemo's World of Bridge (Five Aces Books, ISBN 0-9536752-5-4) en handelt over Helgemo's uiterst succesvolle bridgecarrière. Het tweede Helgemo boek heet Bridge with Imagination (Finesse Bridge Books, ISBN 0-9538737-1-4) en is geschreven door de ervaren Britse auteur David Bird. Ook weer spellen uit het leven van Helgemo.

Aardig is ook For Love or Money, The Life of a Bridge Journalist (Master Point Press, ISBN 1-894154-01-0) door Mark Horton en Brian Senior, twee door de wol geverfde Engelse bridgejournalisten. Zij doen verslag van hun avonturen in de bridgewereld met opmerkelijk veel aandacht voor vrouwelijk bridgeschoon.

Prachtig is Playing with the Bridge Legends door Barnet Shenkin (Master Point Press, ISBN 1-894154-21-5), waarin de tegenwoordig in Florida levende Schotse grootmeester Barnet Shenkin terugblikt op meer dan dertig jaar topbridge. In zijn boek ontmoet u alle groten der (bridge)aarde tegen en met wie Shenkin ooit speelde.

Tot slot de cd-rom BridgeMaster 2000 van de Canadese topspeler Fred Gitelman, waarvan onlangs de Nederlandse vertaling (met nieuwe spellen) verscheen. BM 2000, algemeen erkend als 's werelds beste educatieve bridgeprogramma, is te bestellen bij ABP in Arnhem (ƒ99,-, rek.nr. 58.12.09.613).

Als Zia rechts van je met een sterke sans opent, durf je dan te dubbelen met een puntje of veertien? Uit Helgemo's World of Bridge:

Z/Allen

♠ 10 8 2

♡ H 10

♦ 8 7 6

♣ 8 7 6 5 4

♠ 6

♠ B 9 7 3

♡ 5 2

♡ A V B 8 7 6

♦ A H V 10 5 3

♦ 4

♣ A B 10 2

♣ 9 3

♠ A H V 5 4

♡ 9 4 3

♦ B 9 2

♣ H V

De hand komt uit de Macallan Top 16 van 1998 in Londen. Zia Mahmood opende de zuidhand met 1SA (15-17, Geir Helgemo doubleerde als west, waarna iedereen het wel best vond. Helgemo begon met zes rondjes ruiten. Zijn partner Tor Helness ontdeed zich van twee klavers en drie schoppens. Helgemo incasseerde correct eerst nog even ♣A (oost gooide zijn laatste schoppen af) en switchte toen naar harten. Zeven down, nul slagen voor Zia en een ongehoorde 2000 voor OW.

Op de cd-rom BridgeMaster 2000 staan 267 spellen verdeeld over vijf niveaus (van basis tot vergevorderd). Daarnaast zijn voor elk niveau extra sets spellen los verkrijgbaar. De auteur neemt de gebruiker aan de hand en legt hem op ieder spel uit hoe hij moet gaan afspelen. Eentje op niveau drie:

♠ A 7 6 5 4

♡ 3 2

♦ A H B 5

♣ 3 2

♠ H V B 10 9 8

♡ A H

♦ 4 3 2

♣ A V

Zuid speelt 6♠ waartegen west uitkomt met ♡V. Als een van de twee snits (♣H of ♦V) goedzit is het slem al gemaakt. De leider kan zijn kansen nog aanmerkelijk vergroten. Hij neemt de eerste slag, trekt de troef, maar houdt ♠A in dummy voor een mogelijke oversteek. Hij slaat ♦A en ♦H en heeft het contract al gemaakt indien ♦V tweede valt.

Is dat niet het geval, dan gaat hij terug naar zijn hand met de tweede harten en speelt weer ruiten. Met ♦V derde ergens, of ♦V vierde of vijfde in west is het contract nu ook gemaakt, want op de aldus ontwikkelde ruiten verdwijnt ♣V. Heeft oost ♦V vierde gehad, dan kan de leider zich uiteindelijk verlaten op de klaverensnit. Zo neem je al je kansen mee.

Tip: bezoek de finale van de Transfer Solutions Meesterklasse viertallen die vandaag en morgen in de RAI in Amsterdam wordt gespeeld tussen Modalfa en 't Onstein. Ramacommentaar door Toine van Hoof en Ed Hoogenkamp; toegang vrij.

    • Jan van Cleeff