Deen Haekkerup volgt Kouchner op

De Deense minister van Defensie Hans Haekkerup zal is gisteren benoemd tot VN-bestuurder van Kosovo. Hij volgt de Fransman Bernard Kouchner op, die in juli 1999 aantrad. Kofi Annan, die de opvolging bekend maakte, zei blij te zijn een man te hebben gevonden met de staat van dienst van Haekkerup om de ,,complexe taak van de VN-missie in Kosovo'', de UNMIK, over te nemen. UNMIK geeft leiding aan de wederopbouw van het door de oorlog vernielde Kosovo. Die taak wordt ernstig bemoeilijkt door de voortdurende conflicten tussen de etnische Albanese meerderheid en de Servische minderheid. De 56-jarige sociaal-democraat Haekkerup, die in januari naar Kosovo gaat, is sinds 1993 minister van Defensie. Kouchner feliciteerde Haekkerup vanuit Priština met de benoeming en zei dat ,,zijn vriend [...] vele uitdagingen voor zich had''. Annan prees de vertrekkende Kouchner om zijn ,,inspirerende leiderschap en dynamiek''.