Clinton stelt executie opnieuw uit

President Clinton heeft de eerste doodstraf in een federale Amerikaanse gevangenis sinds 37 jaar opnieuw met een half jaar uitgesteld. Juan Raul Garza zou dinsdag worden geëxecuteerd.

De voormalige marihuana-dealer Garza werd in '93 ter dood veroordeeld in Brownsville, Texas, wegens drie moorden. Vooraanstaande Amerikanen, waaronder oud-president Carter en buitenlanders zoals Elie Wiesel hadden een beroep op Clintons clementie gedaan. Clinton voorkwam de executie in augustus ook al.

De advocaten pleitten niet voor vrijlating. Zij erkenden de schuld van de veroordeelde en baseerden hun verzoek de straf om te zetten in levenslang op Garzas afkomst (Mexico) en zijn woonplaats (in Texas). Deze week werd de 39ste ter dood veroordeelde in de staat van gouverneur George W. Bush om het leven gebracht. Dat is een nationaal jaarrecord.

Clinton verwees in zijn beslissing naar een recent rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dat constateerde dat in driekwart van de gevallen waarin een federale aanklager de doodstraf eist de verdachte tot een minderheid behoort. Tachtig procent van alle ter dood veroordeelden in de Verenigde Staten zijn niet-blanken. De meesten komen uit Texas, Missouri, Virginia en enkele andere staten.

In de federale gevangenis in Terre Haute, Indiana, die gespecialiseerd is in de doodstraf, wachten twintig gevangenen op de dodelijke injectie. Vier van hen zijn blank één daarvan is Timothy McVeigh, die in 1995 een bom in Oklahoma City plaatste, die 168 mensen doodde. Van de overige zestien, die onder het federale recht ter dood zijn veroordeeld, is er één Aziatisch en zijn er veertien zwart. De enige latino is Juan Garza.

President Clinton heeft zich altijd uitgesproken ten gunste van de doodstraf, net als zijn mogelijke opvolgers, Bush en Gore. Het federale Supreme Court noemde de doodstraf in 1972 wreed en in strijd met de Grondwet. In 1988 herstelde het Congres de doodstraf, met name voor zware drugs criminelen. Tijdens Clintons bewind (vanaf '92) werd het aantal federale gronden voor de doodstraf uitgebreid tot bijna zestig.