Banengroei in VS verder vertraagd

De banengroei in de Verenigde Staten is vorige maand zo vertraagd dat beleggers een verlaging van de rente verwachten. In november kwamen er maar 94.000 banen bij, aanzienlijk minder dan economen hadden voorzien.

Het werkloosheidspercentage kroop een tiende procentpunt omhoog tot 4,0 procent van de beroepsbevolking. De banengroei voor de maand oktober werd verlaagd van de aanvankelijk berekende 137.000 tot slechts 70.000 arbeidsplaatsen, zo werd gisteren bekend.

Beleggers op Wall Street namen aanvankelijk een afwachtende houding aan omdat ook bekend werd dat het gemiddelde uurloon in november met 6 dollarcent (0,4 procent) was gestegen. In oktober bedroeg de stijging ook al 5 cent, en dat zou kunnen wijzen op een te grote opwaartse loondruk en dus een groter inflatierisico. De afgelopen twaalf maanden hebben een gemiddelde stijging van vier procent laten zien.

Toch woog de verwachting dat de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, binnen afzienbare tijd tot een rentedaling zal besluiten uiteindelijk iets zwaarder, zodat aandelenkoersen begonnen te stijgen. Niet iedereen vond dat daar aanleiding toe was. De obligatiemarkt was aanzienlijk voorzichtiger en ook sommige economen hadden hun reserves.

,,De Federal Reserve [Fed] zal op zijn eerstvolgende vergadering ten aanzien van de rente een neutrale houding innemen [na de renteverhogingen dit jaar]'', zei gisteren Michael Carey, econoom bij Credit Lyonnais, ,,maar wij verwachten pas een verlaging in mei, terwijl veel andere banken denken aan het eerste kwartaal.''

Volgens Carey is de banengroei nog niet voldoende afgenomen en zijn de inflatierisico's nog te groot om een renteverlaging te rechtvaardigen. In november verloren ongeveer 50.000 overheidswerknemers hun baan en dat is volgens hem een verstorende factor in de rapportage.

Carey: ,,Deze economie groeit nog steeds en de gemiddelde banengroei is pas sinds kort betrekkelijk weinig gedaald. Het werkloosheidspercentage is nog steeds 4,0 procent. Pas als zou blijken dat Amerikanen in het kerstseizoen weinig uitgeven en banken bovendien de komende maanden de kredietkraan zouden dichtdraaien, dan herzien wij onze renteprognose.''

    • Lucas Ligtenberg