Zoete koek

Het is maar goed dat de fusieplannen van het Amerikaanse Excite AtHome en UPC-dochter Chello niet doorgaan. De twee aanbieders van supersnel internet lieten elkaar afgelopen dinsdag, na het afblazen van de plannen, keihard vallen. Het gemak waarmee de maskers werden afgedaan en de beschuldigingen de oceaan over en weer gingen, belooft weinig goeds voor de toekomst. Goed idee dus - dat afblazen.

Excite AtHome begon .... zegt UPC. De Amerikanen zeiden, in een persbericht dat maandagnacht richting Europa vloog, dat UPC de fusievoorwaarden wilde veranderen nadat de beurskoers van het kabelbedrijf helemaal was ingestort. De financiering van de nieuwe combinatie was door dat laatste onzeker geworden.

UPC was woedend. Er was afgesproken dat het mislukken van de fusie in een gezamenlijke verklaring zou worden bekendgemaakt. Bovendien, aldus de woordvoerder van het kabelbedrijf, had notabene UPC de verloving verbroken en níet Excite AtHome. Moederbedrijf AT&T overweegt Excite AtHome te verkopen. UPC wilde de garantie dat Excite AtHome na zo'n transactie nog steeds hetzelfde bedrijf is en niet allerlei lucratieve patenten en belangen moet achterlaten bij AT&T. Dat bleek een probleem.

Gelukkig maakt UPC soms ook vrienden. Deze week werd de strijdbijl begraven met de consumentenbond. UPC heeft beterschap beloofd na klachten over te langzaam internet. UPC heeft nu geschetst snel internet te kunnen leveren, maar zegt tegelijkertijd geen garantie te kunnen geven voor die snelheid. Precies het soort beloftes dat UPC van Excite AtHome niet voor zoete koek wenst aan te nemen.

    • Stéphane Alonso