ZANZIBAR

Is het toeval dat veel interessante wereldmuziek van eilanden komt? Na Cuba, Kaapverdië en Madagascar lijkt nu Zanzibar te worden ontdekt. Een beeld van de feestmuziek op dit bij Tanzania behorende eiland geeft Zanzibar: Music of Celebration. De stukken op deze cd, vastgelegd door een Britse etnomusicologe, laten horen dat er binnen het genre `taraab' heel verschillende stijlen bestaan. Het eerste stuk wordt vooral door strijkers gedragen. Via een trekzak en een ontnuchterend elektronisch orgeltje kom je terecht bij een ander ingrediënt: de muziek uit wat vroeger Voor-Indië heette. Dat vrouwen op het overwegend islamitische Zanzibar hun eigen circuit hebben is te horen in Nna Mnikome', een uitgelaten stuk samenzang, te vertalen als: `mannen doen wel dik, maar zijn zó dom'.

Zanzibar: Music of Celebration (Topic Records TSCD917). Distr.Central Distribution.

    • Frans van Leeuwen