Wordt Harry uiteindelijk baas van Zweinstein?

DUIZENDEN KINDEREN IN Nederland en België blijven vannacht op. Verkleed als tovenaarsleerlingen zullen ze het boek Harry Potter en de Vuurbeker kopen. Dat is niet moeilijk te voorspellen. Want tientallen boekhandels blijven vannacht open en organiseren Potterfeesten, en die feesten zijn bijna allemaal uitverkocht. Om 1 minuut na middernacht, op zaterdag 9 november, worden de eerste boeken van Harry Potter deel vier in Nederlandse vertaling verkocht. Dat is nog nooit vertoond in Nederland.

Voor die voorspelling hoef je geen cursus Waarzeggerij bij professor Zwamdrift te volgen.

Maar de schrijfster van de Potterboeken, Jo Rowling, heeft aangekondigd dat ze zeven boeken over tovenaarsleerling Harry Potter wil schrijven. De komende drie jaar wil ze nog drie delen uitgeven. Wat zal er in die drie nog komende delen staan? Wat zal er met tovenaarsleerling Harry gebeuren? Hoe loopt het allemaal af? Om dat te voorspellen, dat is een kunst.

Aan die voorspelkunst wagen we ons vandaag in het Potterhoekje. Hoewel, kunst. Het is een wetenschappelijk verantwoorde voorspelling over de afloop van de Potterboeken waaraan we ons wagen. Dat kunnen we doen omdat een Russische professor in 1928 een boek schreef waarin hij onthulde hoe alle toversprookjes in elkaar zitten. Die man heette Vladimir Propp. Hij las heel veel Russische toververhalen en ontdekte er een patroon in. Natuurlijk is niet ieder sprookje precies hetzelfde, maar er zitten wel steeds dezelfde soort gebeurtenissen in, ontdekte hij. Die steeds weer in een andere volgorde worden gebruikt.

Zo zegt Vladimir Propp dat er aan het begin van elk toversprookje - en de avonturen van Potter rekenen we maar even tot de toversprookjes - altijd iets over de familie van de held wordt verteld, zodat we kennis kunnen maken met hem. Of haar. En dat het verhaal eigenlijk begint omdat de schurk iemand van de familie van de held pijn doet of zelfs vermoordt.

Potterlezers herkennen hierin meteen deel 1 van de Potterserie, Harry Potter en de Steen der Wijzen. Daarin maken we kennis met de familie van Harry, zijn oom, tante en neef, de Duffelingen. Bij hen woont onze 11-jarige held Harry. We komen gaandeweg te weten dat Harry's ouders vermoord zijn door een schurk, de duistere tovenaar Voldemort. Dat Harry's pleegouders dat voor hem geheim hielden, klopt met het schema van Vladimir Propp. Want hij zegt: in het begin van zo'n verhaal krijgt de held een verbod (Harry mag geen tovenaar worden), de held ontdekt dat hij iets heel erg mist (zijn ouders).

Als de held dat weet, zegt Vladimir Propp, verlaat hij het huis. En zo is het. Harry verlaat het huis van zijn pleegouders. Hij eindigt op Zweinstein, de Hogeschool voor Hekserij en Hokus Pokus, waar hij tot tovenaar opgeleid zal worden.

Propp zegt ook dat de held een uiterlijk teken krijgt door de strijd met zijn vijand, waaraan je hem kunt herkennen: bijvoorbeeld een litteken. Harry heeft een bliksemschicht op zijn voorhoofd, gekregen van de toverspreuk die Voldemort gebruikte om Harry's ouders te doden. Volgens Vladimir Propp komen er daarna een heleboel testen, gevechten tussen held en schurk: er moet gekeken worden wie de sterkste is. Daar zitten we, na deel 1, midden in. Ook in deel 4, Harry Potter en de Vuurbeker moet Harry bewijzen dat hij de slimste en de sterkste is. De held krijgt daarbij hulp van magische helpers, zegt Vladimir Propp: Hagrid is er zo een, en natuurlijk ook de wijze tovenaar Albus Perkamentus, de baas van Zweinstein.

Maar hoe gaat het verder? In deel 5, 6 en 7? De jacht van Voldemort op Harry zal doorgaan. Harry zal nog echt weg moeten vluchten voor Voldemort (de held wordt achtervolgd). Als Harry dan denkt dat hij veilig is, zal een vermomde boze tovenaar net doen alsof hij de held is: volgens Vladimir Propp zal er een `valse held' verschijnen die gaat beweren dat de echte held, Harry, eigenlijk de kwaaie pier is. Dat staat ons nog te wachten in deel 5 of 6. Uiteindelijk, na een nieuwe krachtmeting en nieuwe moeilijke taken, zal de vijand worden uitgeschakeld. De echte held, Harry, zal aan zijn litteken worden herkend. De valse held wordt ontmaskerd. En dan in deel 7, nog steeds volgens het schema van Vladimir Propp, zal de held overwinnen: hij krijgt een nieuw uiterlijk. Verdwijnt het litteken op Harry's voorhoofd? De schurk wordt gestraft, en de held wordt tot koning gekroond en trouwt met de prinses. Nu zijn er in de Potterboeken geen koning en geen prinses, maar je kunt wel bedenken dat (hier komt de Potterhoekje-voorspelling) Harry in deel 7 bijvoorbeeld de baas van Zweinstein wordt. Dat hij de taken van Perkamentus overneemt, die met pensioen gaat. En dat hij trouwt met Hermelien (een soort toverprinses). Of misschien toch met Ginny (zus van Ron Wemel, verliefd op Harry in deel 2).

Tot zover onze voorspelling over de komende Potterdelen. Maar nu wordt de glazen bol weer erg mistig en stoppen we.

300.000 Vuurbekers

IN ZEKER DERTIG boekhandels in Nederland zijn vanavond Potterfeesten, waarbij (verklede) kinderen om middernacht het felbegeerde deel 4 van Harry Potter kunnen kopen. Dat is nog nooit vertoond in Nederland. Van alle Potterfans in de wereld hebben de Nederlandse fans het langst moeten wachten op een vertaling: in juli kwam HP4 in het Engels uit. Van Harry Potter en de Vuurbeker zijn 180.000 boeken gedrukt, die bijna allemaal al besteld zijn. Voor kerst worden er nog eens 120.000 boeken gedrukt.

Harry Potter duivels

DE BOEKEN OVER tovenaarsleerling Harry Potter brengen kinderen op duivelse gedachten. Ze leiden kinderen binnen in een wereld waarin satanisme hoogtij viert. (Satan is een andere naam voor de duivel). Zelfs voor volwassenen is het moeilijk om na het lezen van de boeken van J.K. Rowling geestelijk gezond te blijven. Die waarschuwing laat de stichting Bijbel & Onderwijs in een brochure Herrie om Harry horen. De boeken staan `vol gruwelen' en ontkennen dat duistere machten echt slechte invloeden kunnen uitoefenen. Daarom moeten ouders kinderen verbieden Potter te lezen, vindt de stichting.

Beschrijf je Potternacht

DOE JE MEE aan een Potternacht ergens in het land? Loop je mee met de Potterparade van de Groninger bibliotheken, zaterdag van Hoogezand naar Groningen? Neem je fototoestel mee, en stuur je Potternachtfoto aan het Potterhoekje. Schrijf over je Potternacht ervaring, of wat je van het boek vindt. (Zie adres onder aan kolom). Mailen naar het Potterhoekje op internet kan ook.

Stuur je Potter(nacht) ervaring aan POTTERHOEKJE, Paleisstraat 1, 1012 RB AMSTERDAM. Zet je naam, leeftijd en adres op foto, tekening en brief. Zie ook ons Potterhoekje op internet: www.nrc.nl/Potterhoekje

Speel Vlederbal

VLEDERBAL HEET HET nieuwe spel dat je vanaf vandaag kunt spelen op onze Potterhoekje website (www.nrc.nl/Potterhoekje). Het is een balspel waarin een vleermuis de hoofdrol speelt. Je wint als je 648.985 punten haalt. Dat kan door de paarse bal met de muis te grijpen en door de ring te slepen. Als je rondvliegende vleermuis te pakken krijgt kun je hoog scoren. De ballen vliegen wel steeds sneller rond, dus let op. Vlederbal is een goeie oefening voor Zwerkballiefhebbers.

De voorspelling is gebaseerd op het boek `De morfologie van het toversprookje' van Vladimir Propp, uitgeverij Het Spectrum, 1997.

    • Paul Steenhuis