Wolf even in Nederland

Sinds oktober loopt er een wolf in Zeeland rond, die al meer dan tien schapen heeft doodgebeten. Dat het een wolf is, en geen hond of vos, hebben kenners vastgesteld nadat ze een videofilmpje van de wolf hadden gezien, gefilmd in een wei bij het plaatsje Walsoorden in Zeeuws-Vlaanderen. Dat gebeurde vorige week, en sindsdien heet het dier de Wolf van Walsoorden.

Er is ruzie over wat er met de wolf moet gebeuren. De boeren zijn boos: zij willen niet dat er steeds schapen worden doodgebeten. Zij willen dat de wolf wordt verjaagd of doodgeschoten. De politie in het Zeeuwse Hulst had al aangekondigd dat ze de wolf wilden doodschieten.

Maar honden- en wolvenliefhebbers in Nederland zijn daar tegen, zoals Theo van Hilst van de stichting Wolvenopvang Nederland. Wolven zijn beschermde dieren, die mag je helemaal niet doodschieten, zegt hij. Op het doodschieten van een wolf staat in Europa een straf van tienduizend gulden. Via een wolfvriendelijke advocaat in Terneuzen heeft de stichting Wolvenopvang dat aan de politie laten weten. De jacht op de wolf, die woensdag in België werd gesignaleerd, is nu gestopt. Alleen als het dier gevaarlijk wordt, zal hij worden neergeschoten, heeft een van de Zeeuwse bazen van de politie, de officier van justitie, gezegd.

Dat is belachelijk, vindt wolvenkenner Theo van Hilst: wolven zijn niet gevaarlijk voor mensen. Ze zijn juist bang voor mensen, ze rennen weg voor mensen. ,,Het is een fabeltje dat kleine kinderen gevaar lopen met een wolf in de buurt. Een wolf loopt weg zodra hij mensenvlees ruikt'', zei hij dinsdag in deze krant. Wolven lusten ook geen kleine geitjes, volgens Van Hilst.

Hij noemt dat angstbeeld van mensen voor de wolf het Roodkapje-syndroom: door dat sprookje hebben wij het beeld gekregen dat een wolf een gevaarlijk beest is. Zo is het ook met vossen, die als rovers en moordenaars worden gezien. Dat klopt niet met de werkelijkheid, vindt Theo van Hilst, die in zijn Wolvenopvangcentrum in Ten Hout, Noord-Brabant, wolven en vossen heeft.

Die wolven komen vooral van Belgen die het leuk leek een wolf als huisdier te nemen, als een soort hond. Daar is de wolf niet geschikt voor. Sommige mensen denken dat de wolf in Zeeland misschien uit een Belgisch hok is ontsnapt. Maar het kan net zo goed een wilde wolf zijn, denkt Van Hilst.

Want in de bossen boven Parijs komen tegenwoordig ook al weer wilde wolven voor. En ze rukken op naar de Ardennen. Als het echt een wilde wolf is die de Zeeuwse schapen opvrat, dan is het voor het eerst sinds 1897 dat er een wilde wolf in ons land was.

    • Paul Steenhuis