Weg weer vrij voor olie-export Irak

Vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en van de Iraakse regering hebben na een wekenlange ruzie overeenstemming bereikt over de prijs van Iraakse olie. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de hervatting van de olie-export uit Irak. De prijzen die Irak voorstelt zijn marktconform, aldus de VN. Bedragen zijn niet genoemd. Tegen Irak zijn sinds de Golfoorlog (1990) sancties van kracht, maar het land mag wel olie exporteren in ruil voor voedsel. Irak zette de export een week geleden stil nadat het geen toestemming had gekregen van de VN om de prijs per vat te verlagen. Irak zou oliemaatschappijen hebben verzocht het verschil tussen de gebruikelijke en de lagere prijs te storten op een aparte Iraakse rekening. De olie-opbrengsten gaan normaliter naar een VN-rekening.