Voetbalclubs deden zaken met Arkan

Vooraanstaande Europese voetbalclubs hebben zaken gedaan met de Servische oorlogsmisdadiger Arkan. Als eigenaar van de Belgradose voetbalclub FC Obilic verkocht hij voor zeker 18 miljoen gulden voetballers aan Vitesse, Girondins de Bordeaux en Club Brugge.

Het landelijk parket van het Nederlandse openbaar ministerie en de Franse justitie hebben een strafrechtelijk onderzoek geopend naar de spelershandel. In beide landen worden transfers onderzocht waarin de Joegoslavische spelersmakelaar Ranko Stojic optrad namens voetballers van Obilic. Club Brugge en Vitesse hebben ook de regels van de internationale voetbalorganisatie FIFA overtreden.

De Belgische voetbalkampioen Club Brugge geeft voorts toe dat twee van haar hulptrainers zijn omgekocht door spelersmakelaar Stojic. Met het smeergeld – het bedrag is niet bekendgemaakt – poogde Stojic te bereiken dat Club Brugge spelers aankocht die bij hem onder contract stonden.

Directeur A. Vanhove van Club Brugge zegt dat de twee assistent-trainers, René Verheyen en oud-Ajax-doelman Hans Galjé, omkoping hebben opgebiecht. Daarbij overhandigden ze Vanhove enkele enveloppen die ze van Stojic hadden gekregen. Het geld wordt door Brugge in een kluis bewaard en kan als bewijs dienen in een eventuele procedure, aldus Vanhove.

Op advies van de technische staf kocht Club Brugge tussen 1997 en 1999, de periode dat Erik Gerets hoofdtrainer was, vijf voetballers van Stojic. De leiding van Club Brugge heeft ook verdenkingen tegen Gerets, thans trainer van PSV en bevriend met Stojic. Gerets had als hoofdtrainer een belangrijke stem in de spelersaankopen.

Secretaris J. De Nolf van Club Brugge: ,,Bewijzen kun je niets. Maar als de kleine vissen van de technische staf geld kregen, zou de grote vis dan niets hebben gehad?'' Gerets zegt nooit geld te hebben aangenomen van Stojic. Stojic ontkent ooit enveloppen te hebben gegeven. De Nolf zegt dat achteraf is gebleken dat voor enkele spelers van Stojic ,,veel te veel is betaald''.

In april 1998 kocht Club Brugge, via Stojic verdediger Milan Lesnjak van Obilic. Gerets reisde daarvoor naar Belgrado waar hij Arkan ontmoette. Na terugkomst gaf Gerets een positief aankoopadvies. De leiding van Brugge zegt niet te hebben geweten dat Gerets met Arkan onderhandelde. Gerets: ,,Ik wist dat Arkan niet echt een jofel type was. De ontmoeting was niet gepland. Dan kun je twee dingen doen: je omdraaien en weggaan, of zeggen: `Ik kom om een doel te realiseren'. Dat was om die speler te halen. Dat heb ik gedaan.''

Arkan, die begin dit jaar in Belgrado is geliquideerd, werd door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag gezocht voor zijn verantwoordelijkheid voor de dood van duizenden moslims en Kroaten.

VITESSE: pagina 9

    • Joep Dohmen En
    • Koen Greven