Vitesse kocht Grozdic van club Arkan

Vitesse heeft vorig jaar middenvelder Nenad Grozdic van FC Obilic, de club van oorlogsmisdadiger Arkan, vrijwel zeker via een ,,papieren constructie'' aangetrokken. Dat blijkt uit het rapport dat accountants van KPMG hebben opgesteld in opdracht van de raad van toezicht van Vitesse.

Vitesse kocht Grozdic voor 6,5 miljoen gulden. Hierbij was de Joegoslavische spelersmakelaar Stojic betrokken. Grozdic ging volgens de transferdocumenten niet direct van Obilic naar Vitesse, maar via het onbekende FK Zemun.

Twee weken vóór de deal verhuisde Grozdic op papier van Obilic naar Zemun. Daarmee moest voorkomen worden dat Vitesse rechtstreeks zaken zou doen met de club van Arkan. De Servische militair werd eerder dit jaar in Belgrado geliquideerd.

Dezelfde constructie werd later gebruikt bij de verkoop van drie andere spelers van Obilic aan de Bulgaarse clubs Liteks en CSKA Sofia. Justitie verdenkt Vitesse overigens van belastingfraude. Ook ontdook de club de FIFA-regels: makelaar Stojic kreeg van Vitesse een deel van de transfermiljoenen contant mee. Volgens de FIFA mogen transferbedragen alleen rechtstreeks per bank aan een club worden overgemaakt.

Ook Club Brugge blijkt die regels te hebben overtreden bij het zakendoen met de club van Arkan. De directeur van FC Obilic kreeg in april 1998 in Brugge een deel van de vijf miljoen gulden tellende transfersom van verdediger Milan Lesnjak contant mee.

Girondins de Bordeaux kocht ook een speler van Arkan via Stojic. In de zomer van 1998 betaalde Bordeaux een bedrag van ruim vier miljoen gulden voor Yvan Vukomanivic.

De gerechtelijke politie in Bordeaux stelde vorige maand een onderzoek in naar deze transfer. Justitie vermoedt dat het geld nooit in de clubkas van FC Obilic is gestort, maar rechtstreeks terechtkwam bij Arkan.

In de omkopingszaak bij Club Brugge, waarbij Stojic ook betrokken was, loopt tot dusver geen justieel onderzoek. Brugge hield de affaire binnenskamers. De club nam ook geen maatregelen tegen de assistent-trainers die enveloppen met geld van makelaar Stojic hadden aangenomen. Volgens voorzitter A. Vanhove van Brugge waren beiden te goeder trouw. Vanhove: ,,Ze hebben eerlijk bekend.'' De trainers, René Verheyen en Hans Galjé (ex-doelman van Ajax) stapten naar hun directeur. Dat gebeurde kort nadat bekend werd dat Gerets trainer zou worden bij het Eindhovense PSV.

Brugge heeft de verdenkingen jegens Gerets nooit eerder hardop uitgesproken. Gerets en Stojic zijn al jaren bevriend. Stojic leverde na de aanstelling van Gerets als trainer bij PSV, ook twee voetballers aan de Eindhovense club.

In België doet justitie strafrechtelijk onderzoek naar een medebestuurder van Erik Gerets' sportadviesbedrijf Sporting Consult NV. Gerets heeft daarin zijn nevenwerkzaamheden ondergebracht. Zijn compagnon wordt verdacht van oplichting, bedrieglijke bankbreuk en misbruik van vertrouwen. Hij zou de Nederlander Nol Hendriks, bestuurslid van Roda JC, drieënhalf miljoen gulden afhandig gemaakt hebben.

Morgen in Z

Belangenverstrengeling