Verdachte valsemunters vrijgelaten

De Rotterdamse rechtbank heeft vanochtend vier verdachten van grootschalige valsemunterij in onmiddellijke vrijheid gesteld omdat de door justitie in het onderzoek gebruikte Duitse infiltrant weigerde zich door de rechters te laten verhoren.

De verdachten, voornamelijk Joegoslaven, konden begin dit jaar worden gepakt doordat een Duitse politieman in hun bende was geïnfiltreerd. Ze bleken op grote schaal biljetten van honderd mark te vervalsen en beschikten over honderden valse Nederlandse paspoorten.

De advocaten I. Weski en P. Bovens wilden de infiltrant horen over de gevolgde werkwijze en ook de rechtbank betitelde het verhoor van de politiekracht eerder als cruciaal. Toch weigerde de Duitse politie uit veiligheidsoverwegingen mee te werken aan een verhoor voor de rechtbank. Dat de getuige in een box, met stemvervormer zou worden verhoord, vond de Duitse politie niet voldoende garantie om zijn identiteit te kunnen afschermen.

De Nederlandse justitie had al drie keer eerder met de Duitse collega's afspraken gemaakt over het horen van de infiltrant in beslotenheid bij de rechter-commissaris. De Duitsers kwamen die afspraak niet na, aldus een woordvoerder van het OM. Justitie wil niet reageren op de handelwijze van hun Duitse collega's.

Gelet op de onmogelijkheid de belangrijkste getuige te horen, verklaarde de rechtbank vanochtend dat het nu niet aannemelijk is dat de verdachten een straf zullen krijgen die hoger uitvalt dan de negen maanden die men al in voorarest heeft doorgebracht.