UNHCR: Guinee bedreigd door catastrofe

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR), Sadako Ogata, heeft gisteren de noodklok geluid over een woensdag door rebellen aangericht bloedbad in de Guinese stad Gueckedou, op de grens met Liberia. Volgens hulpverleners kwamen honderden mensen om het leven en sloegen duizenden mensen op de vlucht. De rebellen staken huizen, bedrijven en openbare gebouwen in brand. De West-Afrikaanse staat Guinee stevent af op een humanitaire catastrofe, waarschuwde Ogata. Ze verweet de VN en de grote mogendheden indirect dat ze niet eerder hebben ingegrepen, ondanks waarschuwingen zo snel mogelijk in actie te komen om de veiligheid in de instabiele grensstreek te garanderen en te voorkomen dat buitenlandse vluchtelingen en bewoners van de grensstreek worden verdreven. Guinee heeft de op een na grootste vluchtelingenbevolking van Afrika met 130.000 Liberianen en 330.000 Sierra-Leoners.