Spanje: verdacht laboratorium

Tot twee weken geleden dacht Spanje dat de vloek van de gekkekoeienziekte daar was voorbijgetrokken. Toen werd ineens in het Galicische dorp Carballedo ontdekt dat de hersens van de vijf jaar oude koe Parulla waren aangetast door sponsvorming. Gisteren bevestigde minister van Landbouw Arias een tweede geval, eveneens in Galicië.

De regioregering van Galicië heeft inmiddels bij 46 veehouderijen maatregelen genomen: zij mogen tot nader order geen vlees verkopen. Minister van Gezondheidszorg Villalobos verraste het publiek met de waarschuwing dat men beter geen goedkoop koeienvlees kan nuttigen, aangezien dit wel eens afkomstig zou kunnen zijn van illegale slachterijen. Die schijnen dus ook nog te bestaan en gezien de janboel die in de officiële slachterijen werd aangetroffen is dat een weinig geruststellende gedachte.

Het veroorzaakte alleen maar nog meer ergernis in Brussel: de Spaanse regering doet er beter aan de illegale slachterijen op te sporen en te sluiten, aldus Europees commissaris van consumentenzaken David Byrne. En de unilaterale maatregelen van het sluiten van de grenzen voor Franse en Ierse koeien kon in de ogen van Byrne evenmin op veel genade rekenen. Met de nieuwe veiligheidsmaatsregelen is dat nergens goed voor en schaadt het slechts het vertrouwen van de consument.

Wat de zaak er ook niet beter op maakt, is dat het diergeneeskundig laboratorium van de Universiteit van Zaragoza, waar sinds vier jaar de monsters worden onderzocht op gekkekoeienziekte, zelf geldt als een potentiële bron van besmetting. Het laboratorium is aangeklaagd wegens de slechte hygiënische condities.