Sovjet-hymne in ere hersteld (behalve tekst)

De Doema, de Russische Tweede Kamer, heeft vandaag het oude Sovjet-volkslied in ere hersteld. Het lied krijgt wel een nieuwe tekst, zonder verwijzingen naar Lenin of de Sovjet-macht.

Alle radio- en tv-zenders moeten de hymne om zes uur 's morgens en twaalf uur 's nachts uitzenden. Ook twee tsaristische symbolen keren terug: de blauw-wit-rode vlag en de tweekoppige adelaar. Het Russische leger zal weer onder de rode vlag (zonder hamer en sikkel) strijden. Voor de wet stemden 378 afgevaardigden, tegen 53.

Hiermee komt een eind aan zeven jaar strijd over nationale symbolen. President Jeltsin stelde de Sovjet-symbolen buiten werking, maar slaagde er niet in zijn volkslied – het `Patriottische Lied' van Glinka – door de Doema te loodsen. Bovendien sloeg het Glinka-lied niet aan. Bijna de helft van de Russen is voor herstel van het Sovjet-lied, slecht 15 procent voor Glinka.

Rond de kwestie heeft een verbeten cultuurstrijd gewoed. De communisten steunden het Sovjet-lied luidruchtig, en ook de partij Jedinstvo (Eenheid) van president Poetin was voor herinvoering. Tegenover hen stonden de liberalen alsmede een aantal intellectuelen en kunstenaars. Anatoli Tsjoebais, voorman van de `Unie van Rechtse Krachten', stelde dat een volkslied een land moet verenigen. Bij het spelen van Stalins hymne zal een deel van de burgers alleen kunnen denken aan repressie en strafkampen, aldus Tsjoebais.

President Poetin hield zich lang op de vlakte, maar sprak zich deze week toch uit voor het Sovjet-lied. Hij erkende dat het een emotionele kwestie is, ,,maar laten we de zaak niet dramatiseren''. Alles verwerpen van de Sovjet-tijd betekent dat ,,onze vaders en moeders zinloze en waardeloze levens hebben geleid''. De Sovjet-Unie staat óók voor wetenschap en het ruimteprogramma, aldus de president.

De krant Segodnja vond het een vorm van vadermoord. ,,Jeltsin zocht een opvolger, hij vond een liquidator.'' Dat vindt de Jeltsin zelf ook, want gisteren verbrak hij de stilte. Bij de Sovjet-hymne denk ik niet aan sportieve triomfen of de Spoetnik, maar aan eindeloze, saaie partijvergaderingen, bromde de oud-president.