Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een reportage over de aankomst van de eerste Nederlandse militairen in Ethiopië en Eritrea en een gesprek met commandant P. Cammaert. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over hoe kinderen uit Enschede hun traumatische ervaringen met de vuurwerkramp verwerken. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Onder andere over de mogelijke afloop van de juridische strijd over het presidentschap in de VS en het 40-jarig bestaan van de Britse televisieserie Coronation Street. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Police dog Academy. Eerste aflevering van een Engelse serie waarin een kijkje wordt genomen bij de selectie en training van politiehonden. Welke dieren doorstaan de zware tests? RTL4, 21.30-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Nieuws aan tafel. Advocaat Piet Doedens, journalist Frénk van der Linden en columnist Pim Fortuyn praten over het nieuws van afgelopen week. RTL5, 21.00-22.00u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Thom de Graaf, kunstenaar Jeroen Henneman en SBS-presentatrice Wendy van Dijk. RTL4, 22.45-23.45u.

Studio sport, na elven. Gesprek met de coach van Vitesse Ronald Koeman en een portret van zijn vader Martin. Verder een vooruitblik op de klassieker Ajax-Feyenoord. Ned.2, 23.00-23.45u.

AMUSEMENT

Andermans veren. Tweede deel van een serie over cabaret met archiefbeelden van o.a. Herman van Veen, Lenette van Dongen, Jacobse en van Es en Ramses Shaffy. Ned.1, 21.56-22.32u.

KUNST & MUZIEK

Herman van Veen in Carré. Hoogtepunten uit Herman van Veens theatershow 2000. Ned.1, 21.01-21.56u.

Stardust. Gesprek met Kim van Kooten over de film O Brother, where art thou? en met regisseur Andre van Duren over de film Mariken. Verder de Canadese filmcomponist Howard Shore over zijn samenwerking met regisseur David Cronenberg. Ned.3, 23.07-23.35u.

FILM

The Birdcage (Mike Nichols, 1996, VS). Ouderwetse, nooit subversieve farce is getrouwe remake van La cage aux folles (1978). Robin Williams speelt Ugo Tognazzi's rol van homoseksuele nachtclubeigenaar die zich ten behoeve van aanstaande schoonfamilie van zoon tijdelijk als hetero voordoet. Gene Hackman steelt de show als Republikeins senator. Net5, 20.30-22.40u., met reclame.

The Devil's Own (Alan J. Pakula, 1997, VS). Adequate politieke thriller, waarin IRA-man Brad Pitt anoniem onderduikt bij de eerzame Iers-Amerikaanse politieman Harrison Ford, mondt uit in een psychologisch drama over de vader-zoon-relatie van een moraalridder en een jonge machiavellist. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

. It Could Happen to You (Andrew Bergman, 1994, VS). Tweede regel van Sinatra's tophit `Young at Heart' leverde titel aan eenduidig sprookje in de traditie van Frank Capra. Niet-corrupte Newyorkse agent Nicholas Cage geeft aan serveerster Bridget Fonda bij wijze van fooi de helft van een loterijlot dat 4 miljoen waard blijkt te zijn. Dit tot ergernis van zijn op geld beluste echtgenote Rosie Perez. VRT, 21.45-23.23u.

Cop Land (James Mangold, 1996, VS). Tweede film van de regisseur van Heavy is een in de realiteit verankerd sprookje over een dorpje waar alleen politieagenten lijken te wonen. Met Stallone als de slome sheriff, Harvey Keitel als de officieuze burgemeester en De Niro als de geslepen onderzoeker van Internal Affairs. Veronica, 22.10-0.05u., met reclame.

Basquiat (Julian Schabel, 1996, VS). Kleine, bijna lieve biopic over voormalig graffiti-kunstenaar Jean Michael Basquiat (Jeffrey Wright), die in de bruisende jaren tachtig in New York furore maakte, om op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne te overlijden. Eerder dan een doorsnee film vol romantische clichés over de zelfdestructieve kunstenaar, een verslag van het leven en de art scene in SoHo. Met David Bowie als Andy Warhol en Dennis Hopper als de kunsthandelaar Bruno Bischofberger. Canvas, 22.50-0.35u.

Excessive Force II: Force on Force (Jonathan Winfrey, 1995, VS). Voor videotheken gemaakte routine-actie over moordcommando in Los Angeles. Met Stacie Randall als doelwit. SBS6, 23.00-0.30u., onderbroken door reclame.

. Rear Window (Alfred Hitchcock, 19654, VS). Essentiële Hitchcock-klassieker met James Stewart als een tijdelijk aan een rolstoel gekluisterde nieuwsfotograaf die overburen begluurt en Raymond Burr van moord verdenkt. Verloofde Grace Kelly en vriend Wendell Corey geloven hem niet. Behalve een uiterst filmische thriller over voyeurisme ook een studie over angst voor het huwelijk. Net5, 23.30-1.25u., met reclame.

. Once We Were Strangers (Emanuelle Crialese, 1998, VS). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.35-1.10u.

Tremors 2: Aftershocks (S. S. Wilson, 1995, VS). Vervolg op komische monster-griezelfilm over reusachtige aardwormen. BBC1, 0.40-2.20u.

Crooked Hearts (Michael Bortman, 1991, VS). Psychologisch drama ontmaskert de Amerikaanse gezinsmythe. Waaier van destructieve spanningen binnen één familie centreert zich rond de vader Peter Coyote en oudste, rebellerende zoon Vincent D'Onofrio. BBC2, 2.10-4.00u.

The Three Musketeers (Rowland V. Lee, 1935, VS). Eerste niet-zwijgende verfilming van avonturenroman van Dumas. Met Walter Abel als D'Artagnan. Morgen, BBC2, 7.25-9.00u., zwart-wit

nagesynchroniseerd: Beneath the Planet of the Apes (Ted Post, 1970, VS). ZDF, 0.10-1.40u.; Escape from the Planet of the Apes (Don Taylor, 1971, VS). ZDF, 1.45-3.20u.