Ramsj

Gerrit Krol: Omhelzingen.

Paperback, Querido 1993,

van ƒ39,90 voor ƒ14,90. De Slegte

Volgend jaar mei krijgt Gerrit Krol de P.C. Hooftprijs voor zijn verhalend werk. Dat werd eind vorige week bekend gemaakt. De jury prees Krol onder meer voor zijn `associatieve manier van werken', die veel `onconventionele romans' oplevert. Een proeve daarvan is te vinden bij De Slegte. Behalve om Omhelzingen gaat het om Maurits en de feiten (voor ƒ11,90), De Hagemeijertjes (voor ƒ9,95) en Een ongenode gast (voor ƒ7,95).

Geraldine Norman: The Hermitage. Paperback, Pimlico 1999, van ƒ64,50 voor ƒ27,50. Nayler & Co Den Haag (070-3605454); ook bij Scheltema Amsterdam

Degelijke studie over de Hermitage in St. Petersburg, een van de grootste museumcomplexen ter wereld. De opzet is chronologisch: van de kostbare keizerlijke schilderijencollectie die de basis van het museum vormde tot de lekkende daken nu. Voor een overzicht van de geschiedenis en de regio's van Rusland, zie de Cultural Atlas of Russia and the Former Sovjet Union van Robin Milner-Gulland en Nikolai Dejevsky (van ƒ168,- voor ƒ69,50 bij Nayler & Co Den Haag). Groot formaat, met goede illustraties en kaarten.

Felipe Fernández-Armesto (vertaling Jan Mars): Millennium. Gebonden, Contact 1995, van ƒ95,- voor ƒ39,90. Steven Sterk Utrecht

In dit boek, met als ondertitel `Een geschiedenis van de laatste duizend jaar', analyseert Fernández-Armesto de vier belangrijkste wereldbeschavingen: de Chinese, de islamitische en die van het Latijnse en byzantijnse christendom. De `Atlantische suprematie' hield volgens hem drie eeuwen stand, maar nu wordt Azië weer steeds machtiger, net als duizend jaar geleden. Lovend ontvangen.

Martin Bossenbroek,

Jan H. Kompagnie: Het mysterie van de Verdwenen Bordelen. Paperback,

Bert Bakker 1998, van ƒ52,75

voor ƒ15,-. Het Martyrium Amsterdam

Tot ver in de 19de eeuw werden bordelen in Nederland openlijk gekoesterd, maar rond de eeuwwisseling werden ze opeens bij wet verboden. Bossenbroek en Kompagnie onderzoeken de achtergrond van deze omslag. Degelijk, goed geschreven en goed ontvangen. Thematisch verwant zijn de Erotische verhalen van Alberto Moravia (van ƒ34,50 voor ƒ12,90 bij De Slegte). De selectie werd gemaakt door Rosita Steenbeek. Onder anderen vertaald door Frédérique van der Velde.

Cees van der Raak: Dodenakkers. Paperback, De Arbeiderspers 1995,

van ƒ45,- voor ƒ19,90. De Slegte

Goed gedocumenteerde studie over kerkhoven, begraafplaatsen, grafkelders en grafmonumenten in Nederland. Aan iedere provincie besteedt Van der Raak een apart hoofdstuk. Tussendoor heeft hij themahoofdstukken over onder meer `Het joodse begraven', `Moslims en Hindoes' en over cremeren. Hij besluit met een hoofdstukje over `Humor en de dood'. Sober geïllustreerd.

Jan Stroop: Poldernederlands. Paperback, Bert Bakker 1998,

van ƒ26,75 voor ƒ8,95.

Scheltema Amsterdam

Steeds meer jonge vrouwen zeggen `taaid' in plaats van `tijd', en `kaaik' in plaats van `kijk'. Volgens de Amsterdamse dialectoloog Stroop maakt dit deel uit van het Poldernederlands dat hij in dit boekje nader analyseert. Eveneens bij Scheltema: Jan Kuitenbrouwer Heb ik iets verkeerds gezegd?, een boekje met `wenken voor (in)correct doen en denken' (van ƒ10,- voor ƒ4,95).

Alan Bullock, Stephan Trombley: The New Fontana Dictionary of Modern Thought. Paperback, HarperCollins 1999, van ƒ68,40 voor ƒ29,50. De Boekenmarkt Den Haag

Derde, geheel herziene druk van een bekend naslagwerk. De eerste druk verscheen in 1977. Aan deze editie zijn ruim duizend artikelen toegevoegd. De artikelen zijn tamelijk kort en zakelijk en geschreven door deskundigen – ruim driehonderd in totaal. Het boek bestrijkt een zeer breed terrein: filosofie, geschiedenis, antropologie, feminisme, taalkunde, criminologie, architectuur en nog een dozijn andere onderwerpen.

Huub de Jonge (red.): Ons soort mensen. Paperback, SUN 1997,

van ƒ39,95 voor ƒ15,-. Boekhandel Roelants Nijmegen (024-3221734)

Prikkelend boek over levensstijlen in Nederland. Verschillende deskundigen schrijven over zaken als: `De sociale geschiedenis van het gordijn', `De betekenis van de agenda' en `Over de betekenis van het schaatsen'. Niet alle hoofdstukken zijn even vlot geschreven, maar de informatie is leuk, degelijk en betrouwbaar.

Richard Breitman: Official Secrets. Gebonden, Hill and Wang 1998,

van ƒ69,- voor ƒ19,95.

Het Martyrium Amsterdam

Onthutsende studie over wat de Britten en Amerikanen al tijdens de oorlog wisten over de holocaust, zonder er iets aan te doen. Breitman kreeg toegang tot allerlei geheime dossiers. Eveneens bij Het Martyrium: Richard Overy Why the Alllies won (van ƒ83,40 voor ƒ29,95) en Tomi Ungerer Tomi (van ƒ82,65 voor ƒ29,95). Overy laat zien dat de geallieerden maar op het nippertje wonnen, en waarom. Ungerer schrijft hoe het was om als kind in de nazitijd op te groeien.

    • Ewoud Sanders