PSV overwintert in UEFA-Cuptoernooi

Als enige Nederlandse club speelt PSV in het voorjaar nog Europees voetbal. De landskampioen plaatste zich gisteravond betrekkelijk eenvoudig voor de achtste finales van het toernooi om de UEFA Cup door POAK Saloniki op eigen grondgebied met 1-0 te verslaan. De eerste wedstrijd was met 3-0 ook al in het voordeel van PSV geëindigd.

Slechts enkele momenten in de eerste helft veranderde het Toumba-stadion in de gevreesde heksenketel. Een aantal keren wist PAOK toen een offensief te ontwikkelen. De bal ging enkele malen rakelings langs het doel van Waterreus. Maar het echte vuurwerk kwam vooral van de tribune.

Vanuit het vak van de fanatieke PAOK-aanhang werd een soort rotje gegooid dat voor de ogen van Bruggink tot ontploffing kwam. De aanvaller van PSV ging tegen de grond, de vierde official maakte langs de lijn onmiddellijk melding van het incident. Bruggink later: ,,Het was wel iets meer dan een rotje. Ik zag iets liggen en waarschuwde de grensrechter. Vervolgens kwam de ontploffing. Er brandden wat scherpe dingen op mijn handen en benen. Maar het was ook een mooi moment om even rust te pakken.''

Kort daarna bleek dat Bruggink niet bepaald aangeslagen was. Nadat een speler van PAOK op het middenveld de bal voor de voeten schoof van een PSV'er, dreigde Kezman het strafschopgebied binnen te stormen. Hij legde de bal echter af aan Bruggink die feilloos van veraf de rechterhoek wist te vinden. Daarmee bracht hij PSV twee minuten voor rust definitief in veilige haven. ,,Nadat we in de beginfase de problemen over ons hadden afgeroepen door te verdedigend te spelen, was dit een hele opluchting'', gaf Bruggink na afloop van de wedstrijd toe. ,,Daarna konden we op een prettige manier gaan voetballen en kwamen we vanzelf weer in ons spel.''

Met de treffer bewees Bruggink, die de rest van dit jaar in de Nederlandse competitie wegens een schorsing niet meer in actie zal komen, opnieuw zijn waarde voor PSV. Voor het eerst sinds vijf jaar speelt de ambitieuze Brabantse club na de winterstop weer Europees voetbal. Het laatste optreden was in maart 1996, toen in de kwartfinales van het toernooi om de UEFA Cup tegen Barcelona. Daarna bleek het Noorse Brann Bergen in een vroeg stadium om de Europa Cup 2 een keer te sterk en fungeerde ook de eerste ronde van de Champions League steeds als eindpunt. Toch een mager resultaat voor een club die al zeker tien jaar schreeuwt om deelname aan een Europese competitie en zegt de Nederlandse eredivisie te zijn ontgroeid. Trainer Erik Gerets meende dan ook van ,,een triomf'' voor zijn spelers te moeten spreken.

PSV, dat na de uitschakeling in de Champions League mocht verder bekeren in het UEFA-Cuptoernooi, bewees bovendien het Nederlandse voetbal een goede dienst door belangrijke punten te verzamelen voor het landenklassement. Daardoor werd het oprukkende Griekenland nog even op afstand gehouden. Dat is van belang voor de deelname van minimaal twee Nederlandse clubs aan de Champions League. Gerets: ,,Een extra pluspunt.'' De Belgische trainer had wat meer zekerheid ingebouwd om het Griekse vuur geen kans te geven. Lucius speelde op het middenveld en Kolkka kreeg op links de voorkeur boven Ramzi.

Toch kwam PSV in de eerste helft nog in de problemen. Nikiforov moest tweemaal Okkas met alle mogelijke middelen afstoppen. Arbiter Dougal uit Schotland zag er beide keren niets onreglementairs in. Kopballen van Tetradze, een ouderwetse spelmaker, en Nalitzis verdwenen net over het doel.

De beste kans van PAOK ontstond na balverlies van Ooijer. Lucius had verzuimd de dekking over te nemen waardoor Nalitzis vrij kon doorlopen. De spits schoot voorlangs en verzuimde daarmee het duel van enige spanning te voorzien. De goal van Bruggink betekende de doodsteek voor de wedstrijd. PSV had in de tweede helft zelfs verder weg kunnen lopen. Kezman en Kolkka misten goede mogelijkheden.