Pas verschenen

De Schrijver.

De Bezige Bij, 171 blz. ƒ34,90

Estafetteroman van acht schrijvers. Harry Mulisch startte het feuilleton in 1989 in het literaire tijdschrift Knippenbergs krant. Hij werd opgevolgd door Gerrit Komrij, Adriaan van Dis, Maarten 't Hart, Remco Campert, Marga Minco en Hugo Claus. Het slot werd dit jaar geschreven door Joost Zwagerman.

Dit is voor mij geschreven,

Vijftien schrijvers over literatuur. Samenstelling Korrie Korevaart

en Peter van Zonneveld,

Prometheus, 268 blz. ƒ31,95

Op uitnodiging van de Leidse universiteit geeft een schrijver gedurende een semester college en houdt zij/hij de openbare `Albert Verwey' lezingen. Ter gelegenheid van het derde lustrum van dit gastschrijverschap werd een bundel samengesteld met van elke gastschrijver één lezing. Bijdragen van onder andere Gerard Reve, Judith Herzberg, Frans Kellendonk, Hella S. Haasse en Gerrit Komrij.

Martin Amis: Ervaring (Experience). Vert. Tinke Davids,

Contact, 423 blz. ƒ69,90

De dood van zijn vader, de beroemde schrijver Kingsley Amis, scheiding, lichamelijk verval en de vondst van de stoffenlijk resten van zijn nichtje dat spoorloos verdween in 1973 vormen de kern van Amis' autobiografie. Bas Heijne schreef over Experience: `Amis wisselt onbeschaamd feiten uit zijn dagelijkse leven af met de beslissende gebeurtenissen, de samenvattende gedachten over zijn eigen leven'. (Boeken, 14.07.00)

Esther Jansma: Dakruiters.

De Arbeiderspers, 52 blz. ƒ31,95

Dichtbundel waarin opgenomen het lange gedicht Duizend, geschreven als nieuwsjaargeschenk van De Arbeiderspers bij de jaarwisseling 1999/2000. Voor haar laatste bundel Hier is de tijd ontving Esther Jansma (1958) in 1999 de VSB Poëzieprijs.

Cees Nooteboom: Bitterzoet. Honderd gedichten van vroeger en zeventien nieuwe.

De Arbeiderspers, 195 blz. ƒ34,90

Cees Nooteboom maakte zelf een keuze uit zijn 45-jarig dichterschap.

F. Scott Fitzgerald: Teder is de nacht (Tender is the Night). Vert. Henne van der Kooy, Contact, 399 blz. ƒ49,90

In de Amerikaanse Bibliotheek een nieuwe vertaling, gebaseerd op de herziene editie van 1951, van Scott Fitzgeralds Tender is the Night. Met een voorwoord van Bas Heijne. Roman over het tragisch huwelijk van het glamoureuze echtpaar Diver.

NON-FICTIE

Sally en Richard Price: De kunst van de marrons. Culturele vitaliteit in de Afrikaanse diaspora. Koninklijk Instituut voor de Tropen, 375 blz. ƒ69,-

Vertaling van een rijk (z/w) geïllustreerd kunsthistorisch werk over de Surinaamse bosnegercultuur, door de bekende Amerikaanse antropologen Sally en Richard Price. Apart behandeld worden kunst, souvenirs, kleding, houtsnijwerk, kalebaskunst en spelen.

Chandra Binnendijk en Paul Faber: Beeldende kunst in Suriname.

De twintigste eeuw. Koninklijk Instituut voor de Tropen, 144 blz. ƒ45,-

Uitgebreide versie van een kleurrijke catalogus die in 1995 verscheen bij een overzichtstentoonstelling van Surinaamse kunst die werd gehouden in Fort Zeelandia en het Stedelijk Museum in Amsterdam. De uitbreidingen betreffen de afgelopen vijf jaar, en de periode vóór 1975.

J.W.C. Ort: Surinaams verhaal. Vestiging van de Hervormde kerk in Suriname. 1667-1800.

Walburg Pers, 317 blz. ƒ49,50

Heruitgave van een gedetailleerde studie van de Nederlandse dominee J.W.C. Ort (1880-1971) naar de Hervormde Kerk in Suriname. Ort bericht over tientallen gemeenten, kerkmeesters, diaconie en het zendingswerk.

Henk den Heijer (bezorging):

Naar de koning van Dahomey.

Het journaal van de gezantschapsreis van Jacobus Elet naar het West-Afrikaanse koninkrijk Dahomeyn in 1733.

Walburg Pers, 208 blz. ƒ49,50

In 1732 veroverde de koning van het machtige Dahomey een factorij op de Slavenkust van de West-Indische Compagnie. Een jaar later werd een gezant naar de koning gestuurd om de gevangenen vrij te krijgen. Zijn brieven en verslag zijn nu uitgegegven; ze geven een uniek beeld van de binnenlanden van Afrika. Het boek is uitgegeven door de Linschoten-Vereeniging.

Jannetje Koelewijn: Alleen winnaars overleven. Interviews met topondernemers. Prometheus/

NRC Handelsblad, 201 blz, ƒ31,95

Interviews, geschreven voor deze krant met topondernemers. Mannentaal over bedrijfsvoeren als oorlog, over winners en losers, over geruzie in de Raad van Bestuur. En daartussen door een enkele opmerking over het persoonlijke leven.

B.P.M. Dongelman, P.G. Hoftijzer en O.S. Lankhorst: Boekverkopers van Europa. Het 17de-eeuwse Nederlandse uitgevershuis Elzevier. Walburg Pers, 352 blz. ƒ79,50

Met vestigingen in Leiden, Amsterdam, Utrecht en Den Haag was Elzevier het beroemdste uitgevershuis van de 17de eeuw. In totaal gaf het 1600 boeken uit, die in heel Europa hun weg vonden. Deze bundel bevat 20 artikelen over Elzevier, o.a. over het karakter van het fonds, het redactioneel beleid, boekillustraties en typografie.