Onthullingen in cyberspace

De Amerikaanse overheid heeft populaire televisieprogramma's als ER, Beverly Hills 90210, Chicago Hope, The Drew Carey Show and 7th Heaven gesubsidieerd. De series kregen een deel van het antidrugs-budget van 25 miljoen dollar om te laten zien dat drugs schadelijk zijn. Eigenlijk wilden de netwerken die de soaps uitzenden dat helemaal niet. Maar toen de overheid dreigde alle reclamespotjes tegen drugs (waarvoor 1 miljard dollar was uitgetrokken door het Congres) terug te trekken, gingen ze overstag.

Het was het webmagazine Salon dat als eerste over deze opmerkelijke vorm van overheidsbemoeienis berichtte. De dagelijks verschijnende online publicatie vierde vorige maand zijn eerste lustrum.

Sinds de oprichting, door een aantal prima journalisten die teleurgesteld waren in de kleurloosheid van de reguliere Amerikaanse media, heeft Salon de ene prijs na de andere gewonnen.

Onlangs kreeg het magazine de Online Journalism Award voor `general excellence'. Ook het verhaal over het doorgeschoten antidrugsbeleid op televisie werd onderscheiden. Het zakenblad Forbes riep Salon uit tot `Best Technology Site' en `Best Parenting Site'.

Salon is zich de laatste jaren steeds meer gaan richten op `hard nieuws' en uitgebreide achtergrondartikelen, en dat doet de redactie uitstekend. Tijdens de verkiezingscampagne van Bush en Gore is een aantal indrukwekkende artikelen verschenen over gevangenen die in Bush' staat Texas ter dood zijn veroordeeld. Ook de manier waarop veel zwarte inwoners van Florida van de verkiezingen werden uitgesloten is uitgebreid aan bod gekomen. Salon liet zien dat de lijsten met veroordeelde criminelen, die niet meer mogen stemmen, niet deugden. Civic journalism in cyberspace van zeer hoge kwaliteit.

Twee andere rubrieken die opvallen door hun hoge kwaliteit zijn `Mothers who think' en `Tech'. In `Mothers who think' schrijven moeders (en soms ook vaders) over hun eigen leven en dat van hun gezin. De meeste verhalen zijn autobiografisch en ze zijn allemaal ontzettend goed geschreven.

Ritalin, het medicijn dat aan kinderen met een Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) wordt voorgeschreven, is een hot topic onder de schrijvende ouders. In de Verenigde Staten worden ouders soms door de rechter verplicht hun kind ritalin te geven als de school erop staat. Het gebruik van het kalmeringsmiddel is met 700 procent gestegen vorig jaar. Al 150.000 kinderen die naar de kleuterschool gaan krijgen ritalin of prozac omdat ze te druk of te depressief zijn. Op sommige scholen gebruikt 10 procent van de leerlingen ritalin. Ondertussen is de eerste tiener overleden aan het middel.

In `Tech' wordt kritisch geschreven over internetcultuur en de dotcom-economie. Hypes worden doorgeprikt en over de schaduwzijde van de nieuwe internet-rijkdom – zoals de verwording van San Francisco tot stad van steenrijke graaiers die dokters met ziekenfondspatiënten en galeriehouders de stad uitjagen omdat ze de huur niet meer kunnen betalen – wordt niet gezwegen.

www.salon.com

    • Marie-José Klaver