MAKELAAR IN DECOR-MAALTIJD

In de Sunday Times stond hoe makelaars in Los Angeles snel huizen weten te verkopen. Daar valt onze truc (koekjes- of versgebakken broodlucht en verse bloemen op tafel) bij in het niet. In de VS wordt toekomstige kopers een fantastisch spektakel voorgezet. Het te verkopen huis wordt leeggehaald en vervolgens ingericht met aantrekkelijk meubilair, fraaie schilderijen en ingelijste nep-familiefoto's. In de eetkamer staat een mooie gedekte tafel, waarop de restanten van de maaltijd van de vorige avond te zien zijn. Geen smerige borden en asbakken met peuken, maar mooie glazen en serviesgoed en strategisch geplaatste flessen dure wijn. In de keuken treffen kijkers verpakkingen van luxe delicatessen aan en een restje van een Charlotte Russe of zalmquiche. Soms valt de nepinrichting zo in de smaak dat de kopers ook de meubels erbij kopen. Makelaars verschaffen desgewenst een lijst van de inboedel met prijzen.

Het recept voor een zalmpastei: Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal het deeg uit de diepvries en laat het in 15 minuten ontdooien. Pocheer de rauwe zalmfilets enkele minuten. Laat ze uitlekken. Leg de filets in een kom en haal het visvlees met een vork uit elkaar. Snipper de gepelde sjalotjes en snijd de schoongeborstelde champignons in kleine stukjes. Verwarm de crème fraîche in een steelpan en voeg ui en champignons toe. Kook ze enkele minuten op een niet te hoog vuur. Breng op smaak met zout en peper. Bedek de bodem van de met boter ingesmeerde pan met een deegcirkel die iets groter is dan de vorm. Druk de rand tegen de zijkant van de vorm. Bedek het deeg met 2 plakken gerookte zalm. Schep hier de helft van de gepocheerde zalm op, die wordt toegedekt met het paddestoelenmengsel. Schep de rest van de gepocheerde zalm in de vorm. Leg de laatste plakken erop en dek af met de tweede deeglap. Maak in het midden een opening. Rol van aluminiumfolie een 8 cm. lang schoorsteentje (middellijn 1 cm) en zet dat in de opening. Bestrijk de bovenkant van de pastei met in wat water losgeklopte eidooier. Bak de pastei in ca. 30 minuten in de oven.

    • Anne Scheepmaker