Kassahal

Tot in de verste uithoeken van de Nederlandse economie wordt geld verdiend aan de overnamestrijd om de kantoorinrichters Ahrend en Samas.

Zalenverhuurders wrijven zich in hun handen met zoveel bijeenkomsten om alle biedingen te bespreken. Samas mobiliseerde dinsdag een kwartet zwarte pieten plus Sinterklaas. Waarom had president-commissaris J. Peters van jongs af van die lange wensenlijstjes, wilde Sint weten. ,,Onze lieve heer had genoeg aan 10 geboden, Jaap deed wel 40 aanbevelingen'' voor beter ondernemingsbestuur.

Ahrend en Samas overstelpten beleggers ter vergadering met eigen waar: blocnotes, pennen, potloden. De Samas chocoladeletters mocht je meenemen, de stoelen die Ahrend voor zijn beleggers had neergezet niet. Althans, niemand deed het.

Maar echte winnaar is natuurlijk de investeringsmaatschappij HAL. Die bezit met een andere belegger al meer dan de helft van de niet-stemgerechtigde Ahrend aandelen.

Maar er is meer. Dinsdag nam Buhrmann, die net als HAL een bod op Ahrend heeft gedaan, een hele pagina met advertenties in Het Financieele Dagblad om de bieding aan te kondigen. Kassa! HAL is een grootaandeelhouder van de krant.

Buhrmann heeft reclamespotjes op Business News Radio om zijn biedingen (op Ahrend én Samas) te promoten. Moet Samas ook doen, zei een belegger dinsdag tegen de Samas-top. Wie is mede-eigenaar van het station? De HAL.

En al die biedingsberichten moeten ook gedrukt worden. Ahrend, Samas en HAL lieten dat bij De Bussy doen, Buhrmann niet. HAL zit ook in De Bussy.

    • Menno Tamminga