Internationaal

LONDEN

Ondanks de onzekerheid vooruitlopend op de publicatie van de werkgelegenheidscijfers in de VS over november, was de handel vanmorgen op de Europese beurzen levendig. De waarschuwing nabeurs van Intel gisteravond op Wall Street dat de omzet tegenvalt, klonk niet door in Europa. In Londen waren technologie- en telecom-aandelen juist flink hoger. De FTSE-index was 1,5 procent hoger op 6322 punten.

FRANKFURT

Mobilcom, dat gisteren 20 procent verloor na berichten over moeilijkheden met bankkrediet, veerde vanmorgen ruim 13 procent op de Neuer markt in Frankfurt. Siemens en SAP wonnen elk meer dan 2 procent. De DAX-index was 1,7 procent hoger op 6676 punten.

PARIJS

Het bericht dat Telecom Italia Mobile investeert in Bouygues Telecom, zorgde voor koerswinst van 4 procent voor moeder Bouygues. Telecom Italia deelde vanmorgen mee dat gesprekken met Bouygues juist zijn opgeschort, maar dat deed niets af aan de verwachting van beleggers dat het Italiaanse concern toch zijn aandeel uit zal breiden naar 35 procent. De CAC-index was 1,1 procent hoger op 6050 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen met een klein verlies gesloten. Door verliezen in de technologiesector eindigde de toonaangevende Nikkei-index uiteindelijk 23,85 punten (0,2 procent) lager op 14.696,51.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten een verdeeld beeld zien. Zuid-Korea sloot met een winst van 2,1 procent, terwijl Australië 0,6 procent terug moest. De Hang-Sengindex van de beurs van Hongkong besloot de handel met een plus van 1,2 procent.

NEW YORK

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren overwegend lager gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig grote industriefondsen eindigde 45,89 punten in de min. Dat betekende een verlies van 0,43 procent op 10.618,49 punten.

Mircosoft dook 6,2 procent naar beneden in reactie op een neerwaartse bijstelling van de winstprognoses door zakenbank Goldman Sachs. Ook Motorola, dat met een winstwaarschuwing kwam, kreeg aanvankelijk rake klappen, maar wist de schade te beperken tot minder dan een half procent.

De berichten over deze bedrijven zetten de toon voor de technologiesector. De aandelen aan de Nasdaq, waaraan veel fondsen uit de zogenoemde nieuwe economie een notering hebben, ondergingen voor de tweede achtereenvolgende dag over een breed front een neergang. Het koersgemiddelde sloot 1,57 procent lager op 2752,65.