Hof pakt advocaten Al Gore stevig aan

De rechters in Florida die sleutelzaken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen behandelen, hebben zich na harde ondervragingen teruggetrokken om vonnis te wijzen. Vooral de advocaten die de zaak bepleitten van de Democraat Al Gore werden stevig aangepakt.

Gisteravond laat was de verwachting dat in enkele, misschien drie zaken vandaag uitspraak zou volgen. Vooral in de centrale zaak voor het Supreme Court van Florida, Gore's protest tegen de `officiële' uitslag in de staat Florida, is een snelle beslissing geboden. Gore vraagt om telling van ruim 13.000 stemmen in de kiesdistricten Palm Beach en Miami Dade, die door de stemmachines als `blanco' zijn aangemerkt. Alle stemmen moeten vóór dinsdag 12 december geteld zijn, gezien het Grondwettelijk tijdschema.

Het Supreme Court ziet zich genoodzaakt twee zaken tegelijk te behandelen. Het kreeg maandag een eerdere uitspraak over het handmatig tellen van de stemmen in de omstreden kiesdistricten terugverwezen van het federale Supreme Court. De hoogste rechters van Florida moesten een andere argumentatie geven voor hun mening dat het toelaatbaar was de wettelijke termijn voor het inleveren van uitslagen met twaalf dagen op te rekken.

Anderzijds behandelde het Supreme Court van Florida het hoger beroep, ingesteld door de Gore-campagne, tegen het vonnis van de lagere rechter in Tallahassee. Die bepaalde deze week dat Gore geen steekhoudende bezwaren had tegen de wijze waarop de (door Republikeinen bestuurde) staat Florida de uitslag heeft vastgesteld.

In twee parallelle zaken in Tallahassee, Florida, kregen rechters de eis van individuele burgers om 25.000 stemmen ongeldig te verklaren. Dat waren alle poststemmen in de kiesdistricten Seminole en Martin county. Een kleiner deel van die stemmen was `besmet' volgens eisers: Republikeinse partijwerkers hadden van de (eveneens Republikeinse) voorzitster van de kiescommissie de kans gekregen om duizenden aanvragen voor poststemmen aan te vullen.

De twee rechters zouden overleggen om zo mogelijk tot een gelijkluidend vonnis te komen. Hun uitspraak werd rond het middaguur verwacht (zes uur Nederlandse tijd).