Harde toon bij begin proces tegen Estrada

De Filippijnse president is een dief die een misdaadsyndicaat leidt en meer op zijn kerfstok heeft dan de overleden dictator Marcos, die in 1986 na een volksopstand werd afgezet. Zo zetten de aanklagers in de Filippijnse Senaat de aanval in op president Joseph Estrada, tegen wie gisteren een afzettingsproces begon. Zijn advocaten deden de woorden van de elf aanklagers, leden van het Huis van Afgevaardigden, af als ,,pure retoriek''.

De president zelf volgde het begin van het proces tegen hem op een televisiescherm in Malacañang, het presidentieel paleis. Volgens zijn woordvoerder Ricardo Puno was Estrada geschokt door de toon die de aanklagers meteen aan het begin van het proces zetten. ,,Maar de president hield zich goed'', zei Puno.

De advocaten van Estrada maakten duidelijk hoe hun verdedigingslinie er tijdens het proces uit zal zien. ,,De aanklagers hebben eenvoudigweg onvoldoende bewijsmateriaal in handen'', zei Estelito Mendoza. Volgens hem staat niet de president terecht, maar de man wiens onthullingen en vrijgegeven documenten hebben geleid tot het proces, Luis Singson. Deze voormalige vriend van Estrada stelt dat hij de president regelmatig tabaksaccijnzen en de opbrengst van een illegale bingo contant heeft toegestopt. ,,Singson is een leugenaar, die ten minste dertien aanklachten van valsheid in geschrifte ten laste kan worden gelegd'', zei Mendoza.

Gisteren bleek het nieuwe er voor een aantal senatoren al gauw af. De beelden van de vijf televisiestations die het proces rechtstreeks uitzenden, lieten senatoren zien die een boek lazen of een mobiele telefoon aan het oor hadden. De vrees van velen werd daarmee bevestigd dat de senatoren al een keus voor of tegen de president hebben gemaakt, ongeacht het verloop van het proces.

Aanklagers en verdediging laten uiteenlopende voorspellingen horen over de lengte van het proces. Estrada meent met kerst zijn vrijspraak al te kunnen vieren, terwijl de aanklagers, die 54 getuigen willen oproepen, denken dat het proces ten minste tot het verkiezingsreces van februari volgend jaar zal doorgaan.