Beleggers in slag met Heineken

Een groep onbekende buitenlandse beleggers heeft via De Telegraaf de aanval geopend op de bescherming van beursfonds Heineken. Daarmee is de positie van grootaandeelhouder Freddy Heineken in het geding.

Naar verluidt zou de Zwitserse bank UBS Warburg tot de aanstichters van de aanval behoren. De groep zou inmiddels voldoende aandelen van Heineken Holding bezitten om een enquête bij de Ondernemingskamer af te dwingen. De onvrede bij de beleggers spitst zich vooral toe op het beleggingsverhikel Heineken Holding dat voor 50,005 procent eigenaar is van bierbrouwer Heineken. Als gevolg van deze constructie heeft de 77-jarige Freddy Heineken, die zelf weer 50,0005 procent in Heineken Holding bezit, met een belang 25 procent de zeggenschap over het concern. De Ondernemingskamer kan naar aanleiding van een actie een onderzoek gelasten. De koers van Heineken Holding steeg vanochtend met ruim 6 procent tot 41,65 euro, terwijl Heineken bijna gelijk bleef op 62,30 euro.

Het Heinekenconcern verwees vanochtend voor commentaar naar de houdstermaatschappij. De leden van de raad van beheer van Heineken Holding verwezen op hun beurt naar de brouwer.

Directeur J. Buijs van het Administratie- en Trustkantoor Pentagon – en in die rol feitelijk financieel directeur van Heineken Holding – zegt nog niets van de beleggersactie vernomen te hebben. ,,De constructie bestaat al veertig jaar en ik zie niet in waarom dat nu opeens aangevochten zou moeten worden.'' Buijs zegt geen brief van de beleggers ontvangen te hebben. ,,Ik heb vanochtend enthousiast de post opengemaakt, maar niets gevonden en maandag heb ik nog vergaderd met de raad van beheer van de holding.'' Behalve Heineken zelf, via de vennootschap L'Arche Holding, heeft ook aandeelhouder Green Fee een belang van meer dan 5 procent in Heineken Holding. ,,Maar die behoort zeker niet tot de groep ontevreden beleggers'', aldus Buijs.

Grootste kritiekpunt van de aandeelhouders is het achterblijven van de koers van Heineken Holding ten opzichte van die van Heineken. Momenteel is het holding-aandeel, dat intrinsiek dezelfde waarde heeft als Heineken zelf, ruim een derde minder waard.

Directeur P. de Vries van de Vereniging Effectenbezitters (VEB) zegt van de actie tegen Heineken op de hoogte te zijn gesteld door de buitenlandse beleggers, maar ziet geen rol voor zijn vereniging. ,,Ik begrijp hun bezwaren over de onderwaardering en er zijn ook heel wat particulieren aandeelhouder van Heineken Holding, maar ik denk dat die buitenlandse partijen dit ook zonder de VEB aankunnen.'' Over de identiteit van de beleggers wil De Vries niets zeggen.

Heineken Holding is volgens Buijs ondergewaardeerd omdat het fonds in geen index voorkomt. Ook ten opzichte van andere holdings is 35 procent korting veel. ,,Maar omdat het dividend voor alle aandeelhouders gelijk is, zorgt de lagere koers wel voor een hoger dividendrendement.''