ASML stijgt ondanks slecht nieuws uit VS

De effectenbeurs leek vanmorgen verzadigd door het slechte nieuws uit de technologiesector. Ondanks nieuwe Amerikaanse waarschuwingen schoot ASML met 7,5 procent omhoog.

Met de koersstijging maakte de chipmachinefabrikant zijn daling van gisteren meer dan goed. De koers werd beïnvloed door een winstwaarschuwing van chipmaker Motorola gisteren. Gisteravond bleek echter dat Motorola na een aanvankelijke daling met een minimaal verlies van een half procent sloot. Dat gaf de beurs vanmorgen moed, zelfs na de waarschuwing van Intel, gisteren nabeurs op Wall Street, dat de omzet tegenvalt. Ook de afwaardering van Microsoft door de invloedrijke zakenbank Goldman Sachs leidde niet tot paniek – hoewel Microsoft zelf met 6 procent daalde.

In Amsterdam zorgde ASML voor een kwart van de stijging van de AEX-index, die 0,7 procent hoger noteerde op 661,02 punten. Daarme volgde Amsterdam de grote Europese beurzen, die allemaal een gunstige ochtend hadden.Naast ASML noteerden ook Getronics en KPN flinke koerswinst, respectievelijk 3,7 en 3,0 procent. De opleving van de technologie ging zoals gebruikelijk ten koste van de defensieve fondsen. De voedingsindustrie was met Numico (2,4 procent), Ahold (2,2 procent) en Heineken (0,8 procent) sterk vertegenwoordigd onder de dalers.

Alleen UPC kon niet van de goede stemming profiteren. Het aandeel was 5 procent lager op 11,78 euro.

Internetaanbieder World Online, die opgaat in het Italiaanse Tiscali, besloot de ochtend 5,7 procent lager op 11,50 euro.

Van het front van de `kantooroorlog' was geen nieuws. Beleggingsmaatschappij Stonehaven lijkt Ahrend over te nemen, waardoor Buhrmann achter het net vist. De fusie tussen Ahrend en Samas lijkt van de baan. Zij daalden respectievelijk 0,8 procent en 0,6 procent. Buhrmann wist daarentegen 1,1 procent winst te boeken.

Het aandeel Heineken Holding steeg vanmorgen met 6 procent tot 41,65 euro, in reactie op berichten dat een groep buitenlandse beleggers de beschermingsconstructie van Heineken wil aanpakken. Via Heineken Holding, dat op de beurs een derde minder waard is dan de normale Heineken-aandelen, is Freddy Heineken in staat om met een kwart van de aandelen de zeggenschap over het concern te houden.

Op de financiële markten werd gewacht op de publicatie van de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over de maand november. Verwacht werd dat het werkloosheidspercentage licht zou stijgen, van 3,9 procent nu naar 4,0 procent. Dit teken van afkoeling van de Amerikaanse economie zou, zoals verwacht, niet te zien zijn in de lonen, die werden verondersteld met 0,4 procent op maandbasis te zijn gestegen.

De euro moest vanmorgen wat terrein prijsgeven op de dollar, en dook onder de grens van 0,89 dollar per euro.