Zwak Unilever trekt AEX naar beneden

De handel op de Amsterdamse beurs was vanochtend rustig. Grote koerssprongen bleven uit. Unilever was de zwaargewicht met het grootste verlies. UPC steeg met 6 procent.

De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zwalkten vanmorgen. In navolging van Wall Street gisteren gingen vooral veel technologiefondsen aanvankelijk omlaag. In de loop van de ochtend trad echter herstel in, waardoor verliezen gering bleven.

De AEX-index zelf stond tegen het middaguur op een klein verlies van 0,46 punt. Dit kwam vooral door Unilever, dat 3,54 procent inleverde op 64 euro. In de VS dreigt een consumentenboycot omdat Unilever de charitatieve formule van ijsfabrikant Ben & Jerry's die door het concern werd overgenomen niet intact zou willen laten. Ook het verlies van ABN Amro (min 0,63 procent) deed de index geen goed.

UPC voerde de lijst van hoofdfondsen aan met een stijging van ruim 6 procent op 12,55 euro. Het pakte daarmee iets terug van de dalingen die het de laatste tijd heeft meegemaakt. Philips dikte 1,1 procent aan. ASM Lithography moest daarentegen bijna 1 procent terug op 28,19 euro.

Onder de dalers bevond zich ook ING. Het bank- en verzekeringsconcern leed onder het bericht dat het dochter Barings geheel in de verkoop gaat zetten. Zakenbank Goldman Sachs kreeg al eerder opdracht het Amerikaanse gedeelte te verkopen. ING wilde geen commentaar leveren op het gerucht. Maandag stapten de eerste en tweede man van Barings op, nadat vorige maand ING aankondigde Barings ingrijpend te reorganiseren. Het aandeel leverde 1,24 procent in op 82,95 euro.

Voedingsmiddelen- en -ingrediëntenfabrikant CSM kwam voorbeurs met zoete jaarcijfers. Hoewel die voldeden aan de verwachting van analisten, viel het aandeel op de Midkap 1,45 procent op 27,10 euro. Dit kwam vooral omdat de autonome groei van 0,8 procent de beleggers iets tegenviel. De Midkap leverde – in zijn geheel – ruim 5 punten (0,81 procent) in op 623,58. Het geplaagde Randstad verloor ruim 6 procent van zijn beurswaarde.

Op de lokale markt was automatiseerder LCI uit Den Bosch de winnaar. Het bedrijf maakte voorbeurs goede halfjaarcijfers bekend. Ook wil het een dochter binnen een jaar naar de beurs brengen. Het aandeel koerste tegen het einde van de ochtend 6 procent hoger op 6,20 euro. World Online, dat definitief wordt overgenomen door het Italiaanse Tiscali en daardoor binnen enkele maanden van de Amsterdamse beurs verdwijnt, steeg om twaalf uur eindelijk richting pariteit met het bod van 0,4891 aandeel Tiscali. Ook Tiscali schoof met een koersdaling richting World Online, waardoor de twee aandelen elkaar eindelijk in het midden, op 12,10 euro voor WOL en voor 0,4891 aandeel Tiscali, ontmoetten. De euro bereikte vanmorgen een koers van 0,8950 dollar, het hoogste niveau sinds begin september.