Weckfles en paraplubak

Zitten is een werkwoord. Dat is het motto van beeldend kunstenaar Rob Thalen. Zijn stoel Z1Z1 is er ook naar: wie niet kaarsrecht, `actief', zit, glijdt onverbiddelijk opzij. In de aanbevolen stand maakt de voorgevormde zitting de stoel comfortabel. Ter hoogte van waar normaal gesproken de armleuning zit, aan het boveneinde van de bronzen poot, is een ondefinieerbare klomp gesmeed. Wie wel eens een homp klei heeft samengeknepen, zal de vorm herkennen: de linkerhand past er precies omheen.

Dit ontwerp van Thalen komt zondag 10 december in vijfenzeventig varianten onder de hamer. In Kasteel Hoensbroek organiseert de Rotary Club van het Zuid-Limburgse Hoensbroek onder auspiciën van veilinghuis Christie's een veiling ten bate van de Ciudad de los Niños, `Kinderstad', een weeshuis in Peru. De Rotary heeft meer dan honderd kunstenaars gevraagd om deze stoel Z1Z1 te bewerken. Niet iedereen was even enthousiast: sommigen wezen het aanbod af omdat het idee met het ontwerp van een ander te werken hun tegenstond. Anderen sprongen eleganter met hun weerzin om en verwierpen het ontwerp niet, maar veranderden het: Dicky Brand bijvoorbeeld maakte een object dat nog het meest lijkt op een paraplubak met inhoud. Een andere kunstenaar, Han Rameckers, borg de stoel zorgvuldig op in 36 weckpotten. Thalen: ,,Dit is mijn eerste geconserveerde stoel.''

Het moge duidelijk zijn, op niet alle stoelen kan gezeten worden. Het ontwerp van Jos Hermans is een dikke vogel geworden waarvan om de houten poot een rode, ijzeren slang kronkelt. De stoel van Kees de Goede is gebruiksonklaar, door de berkentakken op de zitting. Medewerkers van Christie's verwachten dat deze stoel veel geld zal opbrengen, net als de zwart-wit gestreepte stoel van JCJ Vanderheyden.

Stoelenveiling, Kasteel Hoensbroek, Hoensbroek. Zo 10 dec 15u. Zaal open va 13u. Toegang voor 2 pers incl catalogus ƒ295. Inl 045- 5600213. Kijkdag za 9 dec 13-16u

    • Vera Spaans