UMTS-leningen komen moeilijk van de grond

De financiering die telecombedrijven nodig hebben voor investeringen in geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) komt maar moeizaam van de grond. Om het risico te spreiden willen banken samenwerken met andere kredietverleners, maar partners blijken lastig te vinden.

Dat meldt de Financial Times. Volgens de Britse zakenkrant wachten Hutchison uit Hongkong en Mobilcom uit Duitsland nog steeds op het groene licht voor leningen ter waarde van 9,7 miljard euro (21,4 miljard gulden). Bankiers die bij de leningen betrokken zijn, zeggen dat ze vertraging oplopen door hernieuwde bezorgdheid over de rentabiliteit van UMTS-telefonie.

Telecombedrijven hebben in Europa miljarden betaald voor UMTS-vergunningen, terwijl er nog geen duidelijk zicht is op het economisch potentieel van deze geavanceerde vorm van mobiele telefonie. De bezorgdheid hierover werd onlangs aangewakkerd door Keiichi Enoki, die bij het toonaangevende NTT Docomo uit Japan verantwoordelijk is voor mobiele internettelefonie. Enoki zei dat UMTS mogelijk niet de gehoopte omzetgroei zal opleveren.

Banken scherpen de leningvoorwaarden aan om hun uitstaande kredieten sneller te kunnen reduceren. Mobilcom moet een lening van 4,7 miljard euro binnen twee jaar terugbetalen, nog voor de geldstroom uit UMTS-telefonie op gang zal zijn gekomen. Vóór de massale opmars van de telecomsector hadden leningen aan telecombedrijven een looptijd van ongeveer zeven jaar.

Ongeveer eenderde van de leningen op de internationale kapitaalmarkt wordt dit jaar verstrekt aan telecombedrijven. In Europa is dat zelfs 40 procent. Volgens de Financial Times staat er voor de financiering van UMTS-vergunningen 177 miljard euro aan leningen uit. De bouw van UMTS-netwerken zal de telecombedrijven ongeveer 100 miljard euro kosten.

DOSSIER TELECOMwww.nrc.nl