TOP-100

Wat begon als een aardigheidje – een persoonlijke top-100 van Nederlandstalige vinyl-singles ter afsluiting van de twintigste eeuw – is uitgegroeid tot een project met de allure van een definitieve ranglijst. Eerst publiceerde Vic van de Reijt het resultaat van zijn verzamelaarsverslaving in afleveringen in Het Parool, daarna maakte hij er een fleurig boekje van, toen liet hij de honderd platen horen in een serie op de VARA-radio en nu is Vic van de Reijt's Top 100 van Nederlandstalige singles ook verschenen op vijf cd's in een beeldschone box die nog het meest wegheeft van een mini-ordner, bijeengehouden door twee vergulde schroefjes.

En de oogst is rijk, want Van der Reijt heeft een brede smaak. Hij koos niet alleen de erkende kwaliteit van Boudewijn de Groot, Wim Sonneveld, Drs. P, Rob de Nijs of Schmidt & Bannink, maar ook volkshelden als Johnny Jordaan en André van Duin, curiosa als het vooroor-

deelbevestigende Wij willen WW van Henk en de Stainless Steelband en het zotte radiosucces Liggen zó uw problemen? van Rijk de Gooyer (op tekst van Remco Campert), flops als De flipstand van Jan Cremer en allang vergeten hits als Li-Wang Tai-Fu van het Cocktail Trio. Een fraaie verzameling, al was het maar om het er hartstochtelijk mee oneens te zijn.

Als extra hommage aan de nummer 1 op de lijst, de onverslijtbare klassieker Aan de Amsterdamse grachten van de onlangs overleden Pieter Goemans, bevat de box een bonus-cd met maar liefst twintig vocale en instrumentale versies van dat nummer. Van de voorzichtig gezongen oerversie door Nan en Hans Boskamp tot de meest recente van de rondborstige Harry Slinger, van de kordate Tante Leen tot de kwinkelerende Elly Ameling en van Cor Steyn en André Rieu tot het Loeki Stardust Quartet. Het lied klinkt voorts in het Frans (,,Amsterdam, miroir d'Europe'') en in het Engels (,,all canals that I remember'') en tenslotte speelt Goemans het zelf op de piano, op een amateuropname uit 1995. De andere versies zijn helaas niet gedateerd. Maar verder valt er op dit eerbetoon niets af te dingen.

Vic van de Reijt's Top 100 van Nederlandstalige singles. Nikkelen Nelis (Quintessence) NN 500.700

    • Henk van Gelder