Telecomveilingen in Zwitserland en Polen mislukken

Zwitserland heeft slechts 205 miljoen Zwitserse franc (298,8 miljoen gulden) opgehaald met de veiling van vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS). Gehoopt werd op een veilingopbrengst van minimaal 6 miljard franc (8,7 miljard gulden).

Polen heeft gisteren zijn UMTS-veiling afgelast en besloten de vergunningen te verkopen aan de drie telecombedrijven die zich hadden aangemeld voor de veiling. Voor elke vergunning moeten zij 650 miljoen euro (1,4 miljard gulden) betalen. Afgelopen zaterdag bleken alleen de drie huidige nationale aanbieders van mobiele telefonie een bod te hebben gedaan op de licenties. De Poolse regering bood vijf vergunningen aan.

De Zwitserse regering is teleurgesteld over de opbrengst, die na amper vier veilingronden tot stand kwam. De veiling heeft bewezen dat ,,het geld niet uit de hemel komt vallen'', aldus een woordvoerder. De veiling was eerder uitgesteld wegens vermoedens over illegale afspraken tussen potentiële bieders. De autoriteiten konden hiervoor geen bewijzen vinden en lieten de veiling alsnog doorgaan.

De Poolse regering wil niet van een mislukking spreken nu de totale opbrengst niet hoger uitkomt dan 4,2 miljard gulden, ofwel 108 gulden per inwoner. In Groot-Brittannië en Duitsland werd ongeveer 1.400 gulden per inwoner binnengehaald met UMTS-veilingen. De Nederlandse veilingopbrengst bedroeg 377 gulden per inwoner. De Zwitserse 41 gulden per inwoner.

Polen heeft aangekondigd dat er op termijn een vierde vergunning zal worden verleend, maar de regering wil geen datum noemen, noch duidelijk maken onder welke voorwaarden deze vergunning zal worden verleend.

In Polen hebben PTC, Polkomtel en Centertel een vergunning gekregen. In Zwitserland zijn dat Swisscom, Teledanmark, France Telecom en Telefónica.