Stonehaven blokkeert fusie Ahrend

Meer dan de helft van kantoorinrichter Ahrend is in handen van beleggingsmaatschappij Stonehaven. Dat blijkt uit het biedingsbericht dat Stonehaven (HAL en Egeria) vanochtend heeft gepubliceerd.

Daarmee lijkt de beoogde fusie van Ahrend met concurrent Samas onmogelijk geworden. Stonehaven wil Ahrend zelfstandig houden en geld beschikbaar stellen voor overnames. Ook het vijandige bod van Buhrmann, een andere concurrent, op Ahrend heeft geen kans van slagen meer. Buhrmann wilde minimaal 75 procent van de Ahrend-effecten in handen krijgen.

Bestuursvoorzitter H. de Mos van Samas ziet geen reden om de fusie nu al af te blazen. ,,We blijven samen optrekken'', zei De Mos vanochtend. ,,Onze fusievoorstellen zijn gestoeld op ontwikkelingen in de markt en die zijn er nog steeds.'' Hij doelt op de consolidatie in de handel van kantoorartikelen, waardoor Samas en Ahrend ieder voor zich te klein zijn om met de grotere bedrijven te blijven concurreren. Stonehaven heeft een bod van 19 euro per aandeel (in totaal 735 miljoen gulden) op Ahrend uitgebracht. Door forse aankopen op de beurs – voor 172 miljoen gulden sinds 23 november – heeft Stonehaven de afgelopen dagen zijn belang uitgebreid tot 53 procent, zo meldt het biedingsbericht van Stonehaven.

Na de overname wil Stonehaven het recht om een nieuwe topman voor te dragen als opvolger van H. Koenders, die met pensioen gaat. Ook wil Stonehaven drie van de vijf commissarissen kunnen benoemen. Uit het biedingsbericht kan niet worden afgeleid welke grote beleggers van Ahrend de afgelopen dagen zijn ingegaan op het bod van Stonehaven door hun stukken te verkopen. Stonehaven heeft enige miljoenen stukken gekocht voor prijzen variërend van 15,10 tot 19 euro per stuk. Een partij die een openbaar bod heeft uitgebracht mag op de beurs effecten kopen voor een prijs die niet hoger mag liggen dan de biedprijs.

Ahrend, dat vanmiddag een aandeelhoudersvergadering hield over de nieuwe aandelen die zijn uitgegeven ter verdediging tegen Buhrmann, zal op 22 december een vergadering houden over het bod van Stonehaven. Het belang van Stonehaven bestaat uit certificaten van aandelen Ahrend en Stonehaven kan op die vergadering dus niet stemmen over zijn eigen bod. Het stemrecht op de echte aandelen berust bij een Stichting Administratiekantoor. Die stichting heeft de certificaathouders wel uitgenodigd om eerder op de dag hun mening te geven over de beidingen van Stonehaven en Buhrmann. HAL, dat voor 80 procent eigenaar is van Stonehaven, wilde gisteren op een aandeelhoudersvergadering geen toelichting geven op zijn bod op Ahrend.

HAL en SAMASpagina 18