Staaf uit publiek treft doelman Milan

Deportivo La Coruña wacht na het verloren thuisduel tegen AC Milan een zware schorsing van de Europese voetbalbond. Een teleurgestelde supporter van de Spaanse voetbalclub gooide gisteravond een grote staaf tegen de rug van Milan-doelman Abbiati. Na een korte blessurebehandeling kon de Italiaanse keeper de wedstrijd uitspelen. Milan won het uitduel in de tweede ronde van de Champions League met 1-0.

Deportivo la Coruña heeft de persoon die de staaf gooide nog niet kunnen vinden. De Spaanse club hoopt de boosdoener door bestudering van videobeelden alsnog te vinden.

Eerder werd Ajax in 1989 flink gestraft voor een soortgelijk incident. Een Amsterdamse supporter gooide toen uit woede een staaf tegen het hoofd van de doelman van Austria Wien. De opgefokte sfeer in stadion De Meer werd mede veroorzaakt door de toenmalige stadionomroeper Freek de Jonge, die een komisch bedoelde opmerking maakte over politicus Kurt Waldheim, daarmee inhakend op het vermeende oorlogsverleden van deze Oostenrijkse politicus.

Ajax werd naaar aanleiding van het `staafincident' een jaar uitgesloten van Europees voetbal. Bovendien moest de Nederlandse club in het volgende seizoen drie thuisduels ver buiten Amsterdam spelen. Deportivo hangt een vergelijkbare straf van de UEFA boven het hoofd. De Spaanse kampioen heeft drie punten uit twee duels. De ploeg van de Nederlandse spits Makaay bezet momenteel de derde plaats in groep B van de Champions League.

AC Milan verdiende de overwinning dankzij een gesloten verdediging en effectief countervoetbal. De Deen Helveg maakte vlak voor rust de enige treffer. Kort daarna maakte Naybet bijna een eigen doelpunt voor Deportivo. Zijn ploeggenoot Pablo trapte de bal vlak voor de doellijn weg. Deportivo kreeg na de pauze een paar kansen op de gelijkmaker. Met name de Braziliaanse balkunstenaar Djalminha miste enkele uitgelezen mogelijkheden. Makaay mocht in de tweede helft invallen, maar kon het tij niet ten guste van de Spaanse kampioen keren.

AC Milan deelt de koppositie in de groepmet het Turkse Galatasaray, dat gisteravond de thuiswedstrijd tegen Paris SG met 1-0 won. Umit maakte uit een strafschop de winnende treffer. Galatasaray maakt opnieuw een verrassend sterke indruk op de Europese velden. Vorig seizoen won de Turkse kampioen het UEFA-Cuptoernooi. Paris SG is bezig aan een teleurstellend voetbaljaar. In de nationale competitie zijn de titelkansen vrijwel nihil. In de tweede ronde van de Champions League is de ploeg van de pas aangestelde trainer Fernandez nog puntloos.

In groep A maakte Manchester United een einde aan de succesvolle serie thuiswedstrijden van Sturm Graz. De Engelse ploeg won het uitduel met 2-0. De Oostenrijkse provincieclub had in de voorronde Feyenoord uitgeschakeld. In de eerste ronde had Sturm Graz op eigen veld met ruim verschil gewonnen van Glasgow Rangers, Monaco en Galatasaray.

Tegen Manchester United kwamen de technische tekortkomingen van de thuisploeg aan het licht. Scholes en Giggs scoorden voor de Engelse kampioen, die de koppositie overnam van Valencia. De verliezend finalist van vorig seizoen speelde met 0-0 gelijk bij het Griekse Panathinaikos.