Selectie Theater

Little Shop of Horrors

Bill van Dijk, Joke de Kruijf, Thomas van Luyn en de vleesetende plant in de geestigste musical van dit seizoen. 9 dec Venray Schouwburg; 12 dec Rijswijk Schouwburg; 14 dec Beverwijk De Slof.

Conijn van Olland

Snel gemonteerde en vaak verrassende Orkater-collage, met Beppe Costa als de broer van Napoleon die de eerste koning van Nederland was. 7 t/m 23 dec Amsterdam Bellevue.

Buddy

Engelse musical over de rock-carrière van Buddy Holly, waarin de vrolijke muziek de boventoon voert. 9, 10 dec Apeldoorn Orpheus; 12, 13 dec Zoetermeer Stadstheater.

Een nagelaten bekentenis

Bij het Nationale Toneel bewerkte Ger Thijs Marcellus Emants' fin-de-siècle-roman tot een ijselijke monoloog. De verteller die Thijs neerzet is een kille moordenaar en tegelijkertijd een gevoelige, naar contact met zijn medemens snakkende heer. En zo ontstaat, onder regie van Frans Strijards, het portret van een verknipt mens in een omgeving met een zichzelf tegensprekende moraal. 8 dec Zoetermeer Stadstheater; 9 dec Groningen Stadsschouwburg; 12 t/m 23 dec Den Haag Theater aan het Spui.

Ruigoord, de geboorte (deel 1)

Zielsverhuizing is geen gangbaar onderwerp voor een theatervoorstelling. Een gemakkelijk onderwerp is het ook niet, want het onzichtbare moet zichtbaar worden gemaakt. Regisseur Carina Molier krijgt dat voor elkaar, in een multimediale séance met Gerardjan Rijnders als goeroe en verteller. Transformatorhuis Toneelgroep Amsterdam, 8, 9 dec.

De feestwinkel

Teer en intrigerend stuk van Thomas Verbogt, met Chris Jolles en Hilde de Mildt als twee zussen die ieder iets geheim willen houden. 8 dec Valkenswaard De Hofnar; 9 dec Bladel Den Herd.

Bernhard

In haar afscheidsvoorstelling bij Toneelgroep Amsterdam speelt Sigried Koetse een kreng van een actrice, en die actrice speelt een onuitstaanbare koningin... Een komedie vol zelfspot en dubbele bodems, gemodelleerd naar Am Ziel van Thomas Bernhard en op de spits gedreven door schrijver/regisseur Gerardjan Rijnders. 12 dec Maastricht Theater aan het Vrijthof.

De pianostemmer

Cabaretier Bert Klunder speelt een somberaar die grappig is ondanks zichzelf. 8 dec Weert Munttheater.

Cookin'

Komische manipulaties en percussie met potten, pannen en bestek, door twee koks, een kokkinnetje en een koksmaatje uit Zuid-Korea. 9 dec Uden Markant.

Vergeef ze, ze weten niet wat ze doen

Minou Bosua en Ingrid Werner, alias de Bloeiende Maagden, spelen cabaret over de zin van het leven, als een spannende quiz met diverse kandidaten en harde vragen. 8 dec Zaandam Zaantheater; 9 dec Kampen Stadsgehoorzaal.

There's no Business like Show Business

Vrolijke revue met de grootste hits van Irving Berlin in een lichtvoetig biografisch kader en Jon van Eerd als bezienswaardig middelpunt. 8, 9 december Almere De Metropole; 12, 13 december Arnhem Stadsschouwburg; 14 dec ember Veenendaal De Lampegiet.

En verder

Verzameld werk, Ellen Vogel en Roos Ouwehand houden elkaar mooi in evenwicht 8 dec Barendrecht Het Kruispunt; 9 dec Rijswijk Schouwburg; 12 dec IJmuiden Stadsschouwburg; 13 dec Eindhoven Stadsschouwburg; 14 dec Zaandam Zaantheater; Veni Vidi Vici veel multi-culturele grappen in het cabaret-debuut van Najib Amhali. 8 dec Leeuwarden De Harmonie; 12 t/m 16 dec Amsterdam Kleine Komedie; 42nd Street, musical met massale tapdans, weelderige tableaus en vakwerk 13 dec t/m 7 jan Den Haag Nederlands Congres Centrum; cabaretière Sanne Wallis de Vries met rare observaties en rake typeringen. 8 dec Bergeijk De Kattendans; 9 dec Heerhugowaard De Schakel; 12 dec Nuenen Het Klooster; 14 dec Arnhem Schouwburg.