Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder andere een reportage over een speeltuin in Rosmalen die geheel op vrijwilligers draait en de prijsuitreiking van het meest inspirerende vrijwilligersproject in 2000. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Uitgebreide reportage over Suriname en de afbrokkelende macht van oud-legerleider Bouterse. Ned.1, 20.32-21.07u.

Nova. Onder meer een uitgebreid portret van Eurocommissaris Frits Bolkestein aan de vooravond van de Eurotop in Nice. Ned.3, 22.30-22.57u.

De achtste dag. Aandacht voor de Nederlandse aanklacht tegen Bouterse en een 15-jarige alleenstaande asielzoeker uit Angola. Ned.3, 23.50-0.18u.

DOCUMENTAIRES

Andere tijden. Over de frustraties van de Nederlandse gijzelaars die tien jaar geleden tijdens de Koeweitcrisis door de Irakese leider Saddam Hussein als `menselijk schild' werden gebruikt. Verder een portret van politiek tekenaar Fritz Behrendt (75), die zijn vijftigjarig jubileum viert. Ned.3, 20.45-21.18u.

Histories. Toen België in de zomer van 1960 van de ene dag op de andere zijn kolonie Kongo in de steek liet, kwam er voor een grote groep Belgische kinderen een abrupt einde aan een zeer bijzondere kindertijd. Afl.: Kinderen van Bula Matari. Canvas, 20.55-21.45u.

Zembla. Over het kat- en muisspel tussen de gemeentelijke overheid en de Roma-familie Nicolich. In juli kreeg de familie zes ton om de gemeente Driebergen-Rijsenburg te verlaten. Er volgde een rondreis door plaatsen in de provincie Utrecht waar de familie niet welkom was. De familie kan nu in Utrecht twee huizen betrekken maar dan moet wel de helft worden terugbetaald. Ned.3, 21.18-22.00u.

Horizon. Als gevolg van een besnijdenis verloor Bruce Reimer zijn penis toen hij zes maanden oud was. Een nieuwe theorie met betrekking tot geslachtsontwikkeling leidde ertoe dat Bruce als meisje werd opgevoed. Nu, 30 jaar later, wordt gekeken naar de gevolgen van deze beslissing. Afl.: The boy who was turned into a girl. BBC2, 22.00-22.50u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd PAOK Saloniki tegen PSV in het UEFA Cup-toernooi. Ned.2, 20.10-22.25u.

PRAATPROGRAMMA

De toekomst van Karel. Discussie over het moderne werken en de vraag of we in de toekomst nog wel onderscheid moeten maken tussen werk en vrije tijd. Ned.1, 21.37-22.22u.

Barend & Van Dorp. Onder andere een gesprek met architect Richard Groenendaal. RTL4, 22.50-23.45u.

Geel. Gesprek met de theoloog Harry Kuitert die bekend staat om zijn kritische houding ten opzichte van de christelijke traditie. Kuitert vertelt onder andere waarom hij toch blijft geloven. Ned.1, 22.51-23.16u.

Studio sport, na elven. Oud-hardloopster Ellen van Langen praat over de huidige situatie van de Nederlandse atletiek. Verder een reportage over Henk Vos, de stuwende kracht achter het elftal van RBC. Ned.2, 22.55-23.45u.

MUZIEK

Paradisolife. Opnamen van producer, zanger en gitarist Wyclef Jean met een mix van jazz, rap, R&B en reggae. Ned.3, 20.00-20.45u.

KUNST

Film 2000. Vanavond o.a. Glenn Close over haar rol in 102 Dalmations en Melanie Griffith in Cecil B demented. BBC1, 0.40-1.15u.

FILM

Fools Rush in (Andy Tennant, 1997, VS). Romantische komedie met scherpe randjes. One night stand van Newyorks baasje Matthew Perry en de geheel andersgeaarde Mexicaanse fotografe Salma Hayek resulteert in een zwangerschap. Wat te doen? Net5, 20.30-22.25u., met reclame.

The Pest (Paul Miller, 1997, VS). Misdaadkomedie is volledig op de maat gesneden van talent John Leguizamo. Hij speelt een belaagde oplichter die zich verstopt achter de meest uiteenlopende vermommingen. SBS6, 20.30-22.00u., met reclame.

Mobsters/ The Evil Empire (Michael Karbelnikoff, 1991, VS). Bleke, geestloze poging om mythische gangsterhelden als Bugsy Siegel, Lucky Luciano, Meyer Lansky en Frank Costello nieuw leven in te blazen voor een jeugdig publiek. Slechts de intensiteit van de geweldsscènes is een indicatie dat we hier met een bioscoopfilm te maken hebben. Met Christian Slater, Patrick Dempsey. Net5, 22.25-0.25u., met reclame.

Bande à part (Jean-Luc Godard, 1964, Frankrijk). Thriller-intrige is van ondergeschikt belang in een betrekkelijk lichtvoetige `Godard' waarin hij flirt met zowel Hollywood als Anna Karina. Twee mannen (Claude Brasseu en Sami Frey) en een vrouw (Karina) hebben het in een grijze voorstad van Parijs voorzien op een lading geld. Gaat mis. ZDF, 0.30-2.05u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Au revoir les enfants (Louis Malle, 1987, Fr.). Eerste Europese film die Malle sinds Lacombe Lucien maakte, na een 13-jarig verblijf in de VS, is een ontroerende terugblik op zijn verblijf als 12-jarige jongetje op een katholieke kostschool, samen met een joods klasgenootje, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geraffineerd laat Malle de houding van de Franse bourgeoisie doorklinken in de schrijnend domme opmerkingen van de kinderen die hun ouders nabauwen. Film kreeg in 1987 een Gouden Leeuw. ARD, 0.50-2.30u., nagesynchroniseerd.

Kuffs (Bruce A. Evans, 1991, VS). Nogal gewelddadige politiekomedie maakt gewiekst gebruik van locaties in San Francisco. Voortijdige schoolverlater Christian Slater aast op moordenaar van zijn broer. BBC1, 1.15-2.55u.

Support Your Local Sheriff! (Burt Kennedy, 1969, VS). Westernparodie. Avonturier James Garner wordt sheriff van stadje met goudkoorts. Morgen, ARD, 10.30-12.00u., nagesynchroniseerd.