Selectie Galerie

Ed van der Elsken

Op 28 december is het tien jaar geleden dat Ed van der Elsken overleed. Als eerbetoon aan de beroemde fotograaf en filmmaker wordt zijn werk deze maand op verschillende plaatsen in Nederland (o.a. in Breda en Edam) tentoongesteld. Annet Gelink Gallery in Amsterdam presenteert diverse zwart-wit vintage prints en kleurenfoto's en laat tevens fragmenten zien uit de films Een fotograaf filmt Amsterdam (1982) en De Verliefde Camera (1971). Van der Elskens persoonlijke, directe stijl en het snapshotachtige karakter van zijn foto's hebben een grote invloed gehad op de hedendaagse fotografie. T/m 27 jan (gesloten 25 dec t/m 7 jan), Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m za 11-18u.

Red de Kabouter

In vroeger eeuwen was de kabouter een trouwe kompaan van de mens. Maar tegenwoordig is de kabouter verworden tot een kitscherige figuur, bekend van de tekeningen van Rien Poortvliet. Sven Lütticken en Reinout Rutte willen de reputatie van de kabouter in ere herstellen en vroegen diverse kunstenaars een werk te maken dat de mythologische figuurtjes met respect benadert. De tentoonstelling Red de Kabouter bevat bijdragen van o.a. Atelier van Lieshout, Tom Claassen, Gillion Grantsaan, Maria Roosen, Henk Visch en Marijke van Warmerdam. T/m 30 dec in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Gered Mankowitz

De Brit Gered Mankowitz (1946) begon op zestienjarige leeftijd als professioneel fotograaf en specialiseerde zich in portretten van rockmuzikanten. Jarenlang was hij de vaste fotograaf van The Rolling Stones. Ook maakte hij foto's en platenhoezen voor artiesten als Marianne Faithfull, Jimi Hendrix, Kate Bush en Traffic. In Galerie Torch toont Makowitz portretten van o.a. Oasis, Billy Idol en The Eurythmics. Gelijktijdig is een presentatie te zien van foto's van Henk Tas, die popsterren als levenloze barbiepoppen afbeeldt. T/m 7 jan, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 13-18u.

Ingrid Mol

Bij Stroom aan de Haagse Toussaintkade bouwde kunstenaar Ingrid Mol een fictieve filmset na, onder de titel Set 7. Keramische beelden hebben de acteurs vervangen en geschilderde landschappen dienen als decors. De filmmuziek die in de ruimte klinkt moet het verhaal tot leven brengen. T/m 30 dec, Toussaintkade 55, Den Haag. Di t/m za 12-17u.

En verder

Schilderijen van Robbert-Jan Gijzen t/m 23 dec in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam; sculpturen van Sigurdur Gudmundsson t/m 13 jan in Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9A, Amsterdam; objecten van Niels Staal en etsen van Paul van Dongen t/m 23 dec in Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; schilderijen van Günther Förg t/m 7 jan bij Eric Mathijsen Art, Benderslaan 81, Amstelveen; foto's van Elger Esser t/m 28 jan in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, Delft.