Selectie Films

O Brother, Where Art Thou

Losjes op de Odyssee gebaseerde muzikale road movie die zich afspeelt in het Mississippi tijdens de depressie. Achtste speelfilm van Joel en Ethan Coen brengt allerlei feiten en fantasiën over het diepe Zuiden samen in een postmodern sprookje waarin George Clooney met een knipoog op Clark Gable lijkt. In 22 theaters.

Dancer in the Dark

Musical van Lars von Trier over een blind wordende Tsjechische fabrieksarbeidster die in het Amerika van de jaren zestig wegvlucht in de wereld van de Hollywoodmusical. Met soms wel honderd digitale videocamera's opgenomen film contrasteert documentair aandoende stijl met melodramatische thema's. Met in de hoofdrol popster Björk, die ook de muziek verzorgde. In meer dan 21 theaters.

Snatch

Tweede hip gefilmde komedie van Guy Ritchie (Lock, Stock and Two Smoking Barrels) speelt zich weer af in een Londen waarin alleen mannen wonen. Misdaad is er eng, spannend en goed voor veel oneliners. Met Brad Pitt als onverstaanbare bokser. In meer dan 23 theaters.

Vengo

Hartverscheurend mooie film van Tony Gatlif over door Zuid-Spaanse zigeuners gezongen en gespeelde flamenco. Onbetekenend verhaaltje is slechts de kapstok voor hartstochtelijke muzikale duels, waar gevoelens in kunnen verdrinken. In Amsterdam: Cinecenter, Rialto. Anrhem: Flimhuis Arnhem. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Rotterdam: Lantaren/Het Venster. Utrecht: `t Hoogt.

Wonder Boys

Aangenaam realistische film van Curtis Hanson naar een roman van Michael Chabon biedt geen romantische verlossing voor de midlife-crisis van schrijver en universitair docent Michael Douglas. Hij schreef ooit een literair succes, maar vindt nu slechts troost bij stiekem gerookte jointjes en een obsessie voor een getalenteerde student (Tobey Maguire). Wijze en absurde observaties in een knap door Steve Kloves geschreven scenario. In meer dan 8 theaters.

En verder

American Psycho Amsterdam: The Movies. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Utrecht: City/Movies; Being John Malkovich Amsterdam: The Movies. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Maastricht: Lumière; High Fidelity Amsterdam: De Uitkijk. Delft: Filmhuis Lumen. Eindhoven: Plaza Futura. Stadskanaal: Smoky. Utrecht: Springhaver. Waalwijk: De Leest; Julien Donkey-Boy Gouda: Filmhuis Gouda. Maastricht: Lumière. Tilburg: Louis; Lies Amsterdam: Kriterion. Nijmegen: Cinemariënburg; Magnolia Amsterdam: Kriterion. Groningen: Poelestraat; Nurse Betty in meer dan 11 theaters; Wilde Mossels Amsterdam: Kriterion, Het Ketelhuis. Castricum: Corso. Cuyk a/d Maas: Cinema Cuijk. Nijmegen: Lux. Zaandam: De Fabriek. Zwolle: Het Fraterhuis; De wind zal ons meenemen Amsterdam: Rialto. Gouda: Filmhuis Gouda. Tilburg: Louis; Wonderland Amsterdam: Cinecenter.