Samas moet op zoek naar alternatief

Nu Samas niet kan fuseren met Ahrend, moet het een alternatief vinden. Onderhandelaars Peters en De Mos hebben ruime keuze.

Samas, de grootste handelaar in kantoorartikelen van Nederland, ligt met zijn hoofd op het hakblok. De beoogde fusie met concurrent Ahrend lijkt onmogelijk, nu ruim de helft van de Ahrendaandelen in handen is gekomen van Stonehaven, een beleggingsmaatschappij van investeerders HAL en Egeria. En Stonehaven wil Samas er niet bij, zeggen vele betrokkenen.

Daarmee is één optie afgevallen. Gelukkig voor Samas zijn er alternatieven. Bovendien is het voorlopige fusiecontract van Samas en Ahrend, dat de bedrijven verplicht deze weken gezamenlijk op te trekken, een dode letter. ,,De besturen willen nog steeds fuseren'', zegt een betrokken advocaat. ,,Maar als het belang van de onderneming in het geding is, zullen ze zich niet laten weerhouden door een juridisch stuk.''

Het meest concrete alternatief voor Samas is het bod van Buhrmann, de grootste handelaar in kantoorartikelen in de Verenigde Staten. Buhrmann heeft een `vijandig' bod uitgebracht op Samas én Ahrend, maar neemt desnoods genoegen met alleen Samas. Dat is voor Buhrmann een mooie aanvulling op de handel in kantoorartikelen in Nederland, waar Samas marktleider is, en in het Verenigd Koninkrijk, waar Samas een snel groeiende nummer drie is.

Het addertje onder het gras zit in het plan van Buhrmann om Samas na de overname meteen te splitsen. `Handel' mag blijven, `meubelfabrieken' worden doorverkocht. ,,Wij geven dan de bestemming van die onderdelen uit handen'', zei president-commissaris J. Peters (oud-topman Aegon) van Samas. Tweede probleem is de hoogte van het bod van Buhrmann. ,,Als je alleen de kantoorartikelen (de handel) zou waarderen op twaalf keer de winst, is dat bijna net zoveel waard als het bod van Buhrmann'', vindt Peters.

Buhrmann biedt (deels in aandelen, deels in contanten) ongeveer 18,50 euro per aandeel Samas, ofwel zo'n 760 miljoen gulden. Volgens het sommetje van Peters zou alleen de handel al zo'n 640 miljoen gulden waard zijn.

Dat sommetje biedt twee kansen: onderhandelen met Buhrmann over een betere prijs of alleen de `handel' aan Buhrmann verkopen, zodat de commissarissen kunnen blijven waken over de Samaswerknemers in de productie. Het is ook een sommetje waarmee ze een `redder in nood' moeten kunnen verleiden tot een bod: de Franse concurrenten Guilbert en Lyreco of de vele Nederlandse participatiemaatschappijen met contanten.

    • Remmelt Otten