Raadsels opgelost rondom paneel

Een wetenschapper is er 374 jaar nadat het door Rembrandt werd geschilderd, achter gekomen wat het paneel Palamedes voor Agamemnon uit 1626 nu eigenlijk voorstelt.

Volgens neolatinist/neerlandicus P. Tuynman legde de Hollandse meester een toneelscène vast. Daarbij werd het afleggen van de gelofte door de drie Horatiërs voor koning Tullus Hostilius uitgebeeld. Tuynman heeft zich dertig jaar gebogen over het paneel.

Het paneel, dat zich in Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden bevindt, werd in 1924 tijdens een veiling herkend als een werk van Rembrandt. Het was aanvankelijk voor een Rubens aangezien.

Het werk (90 bij 121 centimeter) kreeg de titel Palamedes voor Agamemnon mee, hoewel nooit duidelijk werd wie de drie krijgslieden en de vorst op het paneel nu eigenlijk waren.

Het Rembrandthuis meldt donderdag dat er na ruim drie eeuwen klaarheid is in de kwestie. Het afleggen van de gelofte speelde zich af in het oude Rome. De personages op het paneel zijn echter afgebeeld in kostuums en uitgerust met wapens uit de tijd van Rembrandt (1606-1669). Tuynman concludeert dat Rembrandt niet de Romeinse gebeurtenis maar een toneelvoorstelling daarover schilderde. Waarschijnlijk zijn het gekostumeerde amateuracteurs die wellicht ook de opdracht voor het schilderij verstrekten.