Parlement Florida kiest kiesmannen

Het parlement van Florida heeft besloten 25 kiesmannen vóór George W. Bush te benoemen mocht Al Gore voor de hoogste rechter gelijk krijgen en de verkiezingen in Florida alsnog winnen.

Deze nooit eerder in de geschiedenis van de Verenigde Staten vertoonde stap betekent dat de kans bestaat dat Florida niet één, maar twee ploegen van 25 kiesmannen afvaardigt naar het nationale Kiescollege. Het Congres in Washington moet dan uitmaken wat de `uitslag' van Florida is, en wie de nieuwe president wordt.

De fractievoorzitters van de Republikeinen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden in Florida deelden gisteren mee dat zij vrijdag de procedure in werking stellen. Het parlement gaat dan op 13 december over tot aanwijzing van een eigen lijst van kiesmannen, die voor Bush zullen stemmen. De Republikeinse meerderheid in het parlement wacht met handelen tot het verstrijken van de grondwettelijk belangrijke datum van 12 december. Op die dag moet iedere Amerikaanse staat zijn kiesmannen bekendmaken, die dan op 18 december samen de nieuwe president aanwijzen.

Volgens John McKay, leider van de Republikeinen in de Senaat van Florida, wordt alleen een ,,veiligheidsnet gespannen om de stemmen van de kiezers van Florida te beschermen voor het geval op 12 december nog steeds rechtszaken gaande zijn''. Deze rechtszaken zouden de eerder door het bestuur van Florida vastgestelde uitslag (winst Bush) in de lucht laten hangen.

Lois Frankel, leider van de Democratische minderheid in het Huis van Afgevaardigden van Florida, typeerde de beslissing als ,,de ultieme partijdaad, onnodig, oneerlijk en onjuist, een brutale en ongrondwettige poging de stemmen van zes miljoen burgers te omzeilen''. Volgens de Democrate was het enige dat ontbrak ,,de poststempel `Austin, Texas'''.

In rechtszalen in Florida en Georgia worden de verkiezingen intussen verder uitgevochten. Zo bepleiten advocaten van Al Gore in hoger beroep voor het Supreme Court van Florida dat alsnog 14.000 `blanco' stemmen met de hand worden geteld, eisen Democraten voor twee rechtbanken in Tallahassee dat in totaal 25.000 poststemmen waarmee is gerommeld ongeldig worden verklaard en heeft het federale Hof van Beroep in Atlanta de eis van George W. Bush verworpen dat alle handmatige tellingen in Florida ongrondwettig zouden worden verklaard.