Ontslag na corruptie bij zetel Wereldbank

De Wereldbank in Washington heeft drie medewerkers ontslagen, omdat zij zouden zijn omgekocht door Zweedse bedrijven. Het trio zou geld hebben aangenomen in ruil voor het geven van contracten. Dat heeft de bank gisteren bekendgemaakt. De drie werkten op het hoofdkantoor in Washington.

De Wereldbank is een intern onderzoek gestart naar corrupte activiteiten in verband met fondsen die door de bank worden bijgehouden. Die fondsen zorgden voor de financiering van de betrokken contracten. Het trio zou van twee verschillende groepen Zweedse bedrijven geld hebben aangenomen. De interne antifraude-eenheid van de bank, die in 1998 werd opgezet, is de fraude op het spoor gekomen na een tip. De contracten waren goed voor bijna 900.000 dollar.

Intussen is de zaak overgedragen aan justitie. Zowel de Zweedse als de Amerikaanse overheid onderzoekt de mogelijkheid de bedrijven te vervolgen.

In een verklaring zegt de Wereldbank aan Zweedse fondsen die voor de financiering zorgden, de waarde terug te betalen van alle contracten die werden gebruikt om ongepaste activiteiten mogelijk te maken. Ook contracten als gevolg van betaling van smeergelden of van andere corrupte activiteiten, vallen daaronder.

Volgens de antifrauderegels van de Wereldbank kunnen bedrijven die zich schuldig maken aan corruptie worden uitgesloten van nieuwe opdrachten. Sinds 1998 zijn er 53 bedrijven op de zwarte lijst gezet. Hun namen werden op de website van de bank gepubliceerd.