Lubbers in functie

Ex-premier Ruud Lubbers trad gisteren voor het eerst officieel op als Hoge Commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties in de Tweede Kamer in Den Haag. Lubbers opende in de Statenpassage van het Kamergebouw een fototentoonstelling over de geschiedenis van de UNHCR, de organisatie die hij vanaf 1 januari zal gaan leiden. De zittende commissaris, de Japanse mevrouw Ogata, had hem verzocht hier vandaag die tentoonstelling te openen.

Op de foto kijkt Lubbers onder meer naar het portret van G.J. van Heuven Goedhart, de vorige Nederlander die – in de jaren vijftig – Hoge Commissaris voor de vluchtelingen was. Omdat de ex-premier zich sinds zijn verrassende benoeming eerder dit jaar nog nauwelijks in het Haagse had laten zien, nam menig Kamerlid de gelegenheid te baat om de ex-premier te feliciteren. Als eerste trad Ad Melkert, fractieleider van de PvdA, naar voren om zich met Lubbers te onderhouden. New York, de hoofdzetel van de VN, had wel iets weg van Den Haag, vertelde Lubbers: het gaat in zijn nieuwe functie voor een goed deel om het binnenhalen van fondsen bij de rijke landen, misschien wel meer dan om het afreizen van vluchtelingenkampen in arme landen. (Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel)