KLM onder gegadigden Malaysia Airlines

Drie buitenlandse gegadigden hebben serieuze belangstelling voor de aankoop van een controlerend belang van 29,1 procent in het noodlijdende Malaysia Airlines. Het gaat om KLM, Swissair en het Australische Qantas. Dat heeft bestuursvoorzitter Tajudin Ramli van Malaysia Airways System (MAS) gezegd, zo meldt de Maleisische krant New Straits Times. Het is de eerste maal dat Tajudin geruchten bevestigd dat MAS van plan is een belang te verkopen. Ook Air France is geïnteresseerd, zo voegde hij toe. De deal zou in twee etappes gebeuren. De Maleisische regering onderhandelt met Tajudin over de terugkoop van de MAS aandelen die Tajudin halverwege de jaren '90 kocht voor ongeveer 1,8 miljard ringgit (1,5 miljard gulden). Vervolgens zou de staat dat belang kunnen verkopen aan een strategische partner. Tot dusver was het niet duidelijk of de overheid de luchtvaartmaatschappij zou redden met een financiële injectie ofwel een belang zou verkopen aan een buitenlandse maatschappij. Malaysia Airways leedt het afgelopen boekjaar een verlies van 700 miljoen ringgit.