KINDERAGENDA

Harry Potter

De toverkracht van Harry Pottter reikt ver.....Nog twee nachtjes slapen en dan zal op zaterdag 9 december het langverwachte boek van J.K. Rowling: Harry Potter en de Vuurbeker verschijnen! Veel boekhandels in Nederland vieren dit heugelijke feit door in de nacht van 8 op 9 december om 12 uur 's nachts te beginnen met de verkoop, anderen organiseren voorafgaand een Potterfeestje, diner, of een Potterontbijt.

Zo heeft boekhandel Donner in Rotterdam een Klieder & Vlekdependence in de keldergewelven geopend. Zij die Klieder & Vlek met hun klandizie willen vereren, kunnen zich op 8 december tussen 22u45 en 23u15 melden bij de hoofdingang van Donner, Lijnbaan 150. Daarvandaan worden ze door vreemdsoortige, maar uiterst betrouwbare personen via de Wegisweg naar de diepste Donnerkrochten geleid. Omdat de dreuzels op de loer liggen, wil Donner niet te veel over het programma vertellen, maar wel is zeker dat de beroemde kroeg De Lekke Ketel voor lekkere hapjes en (tover)drankjes zal zorgen. Tussen 0-1u kan Harry Potter & De Vuurbeker tegen de prijs van 3490 knoeten (paperback) en 4250 (gebonden) bij Klieder & Vlek worden aangeschaft. Aanbevolen, maar niet verplicht, is het dragen van effen zwarte werkgewaden, dito puntmutsen, beschermende handschoenen (drakenhuid of iets dergelijks) en andere Zweinsteinkleding. Inl 010-4132070/2175237.

Op de Harry Potter-site van NRC Handelsblad staat een overzicht van alle Potteractiviteiten bij (kinder)boekwinkels in het hele land: www.nrc.nl/Potterhoekje. Vanaf zaterdag kan je via die site ook emailen wat je van het boek vindt.

Muziek

Ze spelen al jaren de sterren van de hemel, maar vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 december moeten ze het echt laten zien. Op die dagen wordt in de Rotterdamse Doelen het 14de Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland (SJMN) georganiseerd voor vier leeftijdcategorieën: geboren na 1989, van 1987 t/m 1989, van 1983 t/m 1986 en van 1979 t/m 1982. Het muziekconcours is alle dagen gratis toegankelijk en op vrijdag wordt er van 13u30 tot 21u piano en fluit gespeeld, zaterdag van 09u30 tot 18u30 harp, trombone en gitaar en zondag van 09u30 tot 18u piano, blokfluit, trompet en hoorn. De eerste-prijswinnaars (je moet een 9 halen om door te gaan) bij de verschillende instrumenten en leeftijdscategorieën mogen op 14 januari deelnemen aan het finaleconcert, ook in de Doelen, beoordeeld door een internationale jury. De beste musicus ontvangt dan een stipendium van ƒ10.000.

De toegang tot het concert in januari is ƒ10 en ƒ15.

*Het 14de Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent op 8 december (13u30-21u piano en fluit), 9 december (09u30-18u30 harp, trombone en gitaar) en 10 december (09u30-18u piano, blokfluit, trompet en hoorn) in Concert- en Congresgebouw De Doelen, Schouwburgplein 50, Rotterdam. De toegang is gratis. Inl 010-2171790.

Vrolijke Kerst

In de Artis willen de dieren ook graag het kerstfeest vieren, maar ze kunnen natuurlijk niet hun huis, verblijf of kooi zelf versieren. Daarom vragen ze bij Artis of kinderen een handje willen komen helpen. In de drie weekeinden tussen Sinterklaas en Kerst zijn er in het restaurant van Artis De Twee Cheetahs zes knutselruimtes, waar allerlei materiaal klaarligt om kerstboomversieringen te maken.

Heb je genoeg ballen, klokken, kerstmannen, engelen en sterren voor een boom hebt gemaakt, kies dan een van de vierhonderd bomen, laat er een kruis onderzetten (bij Artis zouden ze het handig vinden als je daarvoor je sterke vader, moeder, oom of tante meeneemt) en versier hem. Ga dan op zoek naar je lievelingsdier, staat er een geel kruis naast zijn hok of weide, dan kan je de versierde boom daar neerzetten. Ook worden er zaterdag en zondag kinderfilms vertoond en is er een kerstmarkt.

*Breng de dierentuin van Artis in kerstsfeer op zaterdag en zondag 9 en 10, 16 en 17 en 23 en 24 december van 09-17u, Toegang voor kinderen van 4 t/m 11 jaar ƒ18,50 vanaf 12 jaar ƒ26,50. Op www.artis.nl is een speciale knutselknipkaart te downloaden, waarmee voor 4 personen ƒ2,50 p.p. korting wordt gegeven. Inl 020-5233400.

Vliegenier

In 1927 vloog hij als eerste piloot van New York naar Parijs: over het leven van Charles Lindbergh gaat de voorstelling Vliegenier Junior & De Lindberghvlucht. Op een zolderkamer fantaseert Junior dat hij wegloopt van huis om in de grote stad zijn geluk te beproeven. Samen met zijn papegaai ontdekt hij een een loods van een vliegtuigbouwer en daar liggen oude krantenknipsels, pilotenuitrustingen en een heus vliegtuig. Hoe het afloopt weten we niet, maar met vrolijke liedjes van Acda & de Munnik en oude filmbeelden wordt het vast een leuke voorstelling voor kinderen vanaf 7 jaar op zondag 10 december om 15u in Eindhoven.

*Film en theater Vliegenier Junior & De Lindberghvlucht voor kinderen vanaf 7 jaar in Plaza Futura, Leenderweg 65, Eindhoven. Kaarten ƒ7,50 voor kinderen en ƒ12,50 voor volwassenen. Reserveren 040-2946840.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker