KAASTAART MET PIJNBOOMPITTEN

Kaastaarten zijn machtig; in beide betekenissen van het woord. Om ze iets lichter te maken kunt u er een coulis van aardbeien, frambozen, bramen of mango bij serveren, of anders een fruitsalade van deze vruchten maken en er daar wat van bij de taart geven.

Doe de pijnboompitten in een droge koekenpan en rooster ze goudbruin op een matig vuur. Bewaar 50 gram van de geroosterde pijnboompitten voor de korst en zet de rest weg.

Verwarm de oven voor op 180° Celcius. Draai de 50 gram pijnboompitten in een mini-keukenmachine fijn. Hak ze anders fijn met een koksmes. Doe ze in een grote kom en schep er de bloem en suiker door. Meng er met een pannenlikker de gesmolten boter door. Doe het deeg in een springvorm van 25 centimeter doorsnee en druk het met uw vingers en met de pannenlikker gelijkmatig over de bodem en tegen de wand van de vorm. Zet de vorm circa 15 minuten in de koelkast. Bekleed het deeg dan met een groot vel bakpapier of aluminiumfolie. Vul de deegschelp met bakerwtjes of gedroogde bonen en bak hem 15 minuten blind in de oven. Neem de deegschelp uit de oven, verwijder de bakerwtjes en het papier of de folie en zet nog 10 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is. Neem uit de oven en laat afkoelen.

Doe het water en de suiker in een kleine, zware pan. Breng al roerend aan de kook en laat dan onder af en toe roeren 2 minuten koken. Zet weg. Draai de roomkaas, ricotta, eierdooier en het hele ei in een keukenmachine tot een glad mengsel. Giet er al draaiend de suikersiroop bij. Giet de vulling in de deegschelp. Zet de springvorm op een bakplaat en zet 30 minuten in de oven. Neem de taart uit de oven en strooi er de overgebleven 70 gram pijnboompitten over. Zet de taart nog 10 tot 15 minuten terug in de oven, of tot de bovenkant goudgeel is. Neem de taart uit de oven en laat volledig afkoelen. Zet de taart dan minstens 3 uur in de koelkast zodat hij volledig stevig is voor u hem in punten snijdt.

    • Kim Maclean