J Mascis probeert vergeefs bassist Watt te ontmoeten

Het leek afgesproken werk. Twee Amerikaanse bands in verschillende zalen van de Melkweg die allebei in de voetsporen van Iggy Pop & The Stooges willen treden. In de Oude Zaal was dat de nieuwe groep Amen, een shock-rockband rond zanger Casey Chaos die nog al eens zijn armen bewerkt met kapotgeslagen microfoons. Dat bleef het publiek gisteravond bespaard. Daar stond nu een in alle opzichten anachronistisch aandoend gezelschap: zwartgeverfd haar en gehuld in oude punk T-shirts, met muziek die zich alleen door wat speedmetal-accenten onderscheidde van een zesderangs Stooges-imitatie.

In de Max speelde ondertussen J Mascis met zijn nieuwe band The Fog. Mascis was zo'n vijftien jaar voorman van de languissante gitaargroep Dinosaur Jr., waarin hij zong, de liedjes schreef en gitaar speelde. Nu hij optreedt met twee andere muzikanten zou je, door zijn opnieuw bepalende rol, niet verwachten dat er veel veranderd zou zijn. Maar dat bleek gisteravond toch het geval.

De nadruk op Mascis' luie slaapkamerstem en al even behaagzieke gitaarlijnen is verdwenen. J Mascis, met nog altijd het lange hippie-kapsel, zong iets fanatieker en liet zich opzwepen tot kleine sprongen achter de microfoon. Dat leek vooral het werk van zijn bassist, oudgediende Mike Watt (bekend van groepen als Minutemen, fIREHOSE en Dos). Watt speelt bas alsof het een gitaar is. Hij is niet ondersteunend, maar druk aan het variëren. En met iedere toon leek hij Mascis een schop onder zijn kont te geven.

Toch was deze verschijningsvorm niet direct een succes. Voor veel Dinosaur Jr.-fans, die getuige de T-shirts in groten getale aanwezig waren, was de nieuwe stijl te chaotisch. Die twee mannen, ieder aan een uiteinde van het podium, die elkaar met lachjes en hoofdbewegingen welwillend allerlei tekens gaven, maar er niet in slaagden tot een muzikale ontmoeting te komen – het was eerder een krachtmeting dan een versmelting. Mascis met zijn nu hakkerige gitaarspel en de karakteristieke kreunende uithalen uit zijn stem gefilterd, speelde te lange solo's en bleek weinig verlokkingen over te houden.

De suizende psychedelische effecten die op de nieuwe cd, More Light (2000), te horen zijn, gaven tegen het einde van het optreden nog enige sjeu. Vooral omdat ze werkten als bindmiddel tussen de tot dan toe losse onderdelen. Het was ook in die stijl dat Mascis en zijn begeleiders `TV Eye' speelden, de Stooges-kraker van de legendarische lp Fun House, uit 1970.

Concert: J Mascis + The Fog, Amen. Gehoord: 6/12 Melkweg, Amsterdam. Herhaling Amen: 7/12, 013 Tilburg.

    • Hester Carvalho